Ζάκυνθος – Ιστορία

Η Ζάκυνθος και η Ιστορία που γνωρίζουμε για το νησί ξεκινά από τον Όμηρο και την αναφορά που κάνει στο έργο του Ιλιάδα. Η Ζάκυνθος έχει πλούσια αρχαία αλλά και σύγχρονη Ιστορία.

Ζάκυνθος - Giovanni Francesco Camocio 1574
Ζάκυνθος – Giovanni Francesco Camocio 1574

Η πρώτη αναφορά στην ιστορία για τη Ζάκυνθο γίνεται από τον όμηρο στα έργα του Ιλιάδα και οδύσσεια και αναφέρεται σε αυτή με το όνομα «» που σημαίνει γεμάτη δάση. Το όνομα του νησιού προέρχεται από τον πρώτο της οικιστή ,τον Ζάκυνθο, γιο του βασιλιά της Φρυγίας Δάρδανο, που εγκαταστάθηκε στο νησί το 1500 π.χ., σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Θουκυδίδη και του Παυσανία.

Στο νησί λατρευόταν οι θεοί Άρτεμης και Απόλλωνας, όπως προκύπτει από τα αρχαία νομίσματα που βρέθηκαν.
Η Ζάκυνθος δεν έλαβε μέρος στους περσικούς πολέμους, υποστήριξε όμως την αθηναϊκή συμμαχία στην εκστρατεία κατά της Σικελίας. Με την αποτυχία της εκστρατείας η αθηναϊκή συμμαχία διαλύεται και η Ζάκυνθος κατακτήθηκε από τους σπαρτιάτες, όπου παρέμεινε στην κυριαρχία τους μέχρι να κατακτηθεί από τους μακεδόνες.

Ζάκυνθος - Κάστρα
Ζάκυνθος – Κάστρα

Αργότερα, η Ζάκυνθος πέρασε στα χέρια των ρωμαίων τον 2ο αιώνα π.χ. Αρχικά η Ζάκυνθος διοικείται από ρωμαίο κυβερνήτη, μετά όμως απέκτησε ένα είδος αυτοδυναμίας. Αν και έγιναν πολλές φορές προσπάθειες αποδέσμευσης του νησιού από την ρωμαϊκή κυριαρχία, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι κάτοικοι της Ζακύνθου συνεργάστηκαν με τους ρωμαίους για να αντιμετωπίσουν τις πειρατικές επιδρομές.

Στα Bυζαντινά χρόνια, η Ζάκυνθος, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του ιονίου, ταλαιπωρείται από τις πειρατικές επιδρομές, αφού αποτελούσε εύκολο στόχο λόγω της απόστασης της από το κέντρο της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Με την αρχή της πτώσης της βυζαντινής αυτοκρατορίας, η Ζάκυνθος αντιμετωπίζει την νέα απειλή , τους σταυροφόρους, οι οποίοι δεν χάνουν την ευκαιρία να επιτεθούν στις βυζαντινές επαρχίες που βρίσκουν στον δρόμο τους για την απελευθέρωση των αγίων τόπων, όπου κατευθύνονταν.

Στα τέλη του 12ου αιώνα μΧ. Οι Φράγκοι καταλαμβάνουν το νησί της Ζακύνθου, το οποίο και παραμένει στην κυριαρχία τους για τρεις αιώνες, έως το 1479 που περνάει στα χέρια των τούρκων.

Ζάκυνθος - Κάστρο
Ζάκυνθος – Κάστρο

Το 1485, οι Ενετοί αναγνωρίζοντας την στρατηγική θέση της Ζακύνθου, καταλαμβάνουν το νησί και ο πληθυσμός του νησιού ενισχύεται με Ενετούς υπηκόους αλλά και με Έλληνες που καταφθάνουν στη Ζάκυνθο από τις περιοχές που είχαν κατακτήσει οι Τούρκοι  Πολύ σύντομα το νησί γίνεται το κέντρο του ελληνισμού, ενώ αρχίζει μία περίοδος οικονομικής και πνευματικής ανάπτυξης στην Ζάκυνθο. Η βενετσιάνικη κατοχή τελειώνει το 1797, όπου καταφθάνουν στο νησί οι Γάλλοι  οι οποίοι έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους κατοίκους της Ζακύνθου, αφού κατέλυσαν το αριστοκρατικό πολίτευμα που υπήρχε μέχρι τότε.

Το 1798 το νησί παραδίδεται στους Ρώσους  ενώ το 1800 υπογράφεται συνθήκη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας όπου ιδρύεται η επτανησιακή πολιτεία, το πρώτο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, το οποίο κράτησε μόλις 7 χρόνια. Το 1807 η Ζάκυνθος περνά ξανά στα χέρια των Γάλλων  για 2 χρόνια αυτή τη φορά, ενώ το 1809 ο αγγλικός στόλος καταλαμβάνει το νησί όπου παραμένει στην κυριαρχία τους μέχρι το 1864. Κατά τη διάρκεια της αγγλικής κατοχής σημαντικά έργα υποδομής εκτελούνται , όπως δρόμοι και γέφυρες.

Στις 21 Μαΐου επισημοποιείται η ένωση των νησιών του Iονίου με το Eλληνικό κράτος.

Η Ζάκυνθος διαθέτει πλούσια και πανάρχαια ιστορία όπως και κάθε νησί στο Iόνιο πέλαγος.

Scroll to Top