Σπέτσες – Ιστορία

 

Οι Σπέτσες έχουν τεράστια και αδιάκοπη Ιστορία που ξεκινάει από τη μεσολιθική εποχή πριν 10.000 χρόνια. Επίσης σπουδαίο ρόλο είχαν οι Σπέτσες στην ιστορική περίοδο του ελληνικού αγώνα το 1821.

Σπέτσες - Ιστορία
Σπέτσες – Ιστορία

Η ιστορία στις Σπέτσες αρχίζει το 8000 π.χ. Κατά την μεσολιθική εποχή που το νησί ήταν ακόμα εδαφικά ενωμένο με την αργολική ακτή. Ευρήματα όπως λεπίδες από πυριτόλιθο έχουν βρεθεί στην περιοχή ζωγεριά γύρω από τις πηγές του νερού. Η συνέχεια της ιστορίας στις Σπέτσες βρίσκεται στον οικισμό της πρωτοελλαδικής εποχής που ανακαλύφθηκε στην περιοχή Αγία Μαρίνα και χρονολογείται από το 3000 π.χ. Κατά την περίοδο του κράτους της Λέρνης το 2300 π.χ. Οι Σπέτσες διέθεταν τρία λιμάνια, την Αγία παρασκευή, την Αγία Μαρίνα και τη Zωγεριά. Ανάλογα ευρήματα στην περιοχή άγιοι Ανάργυροι και Αγία Μαρίνα μαρτυρούν τον Μυκηναϊκό πολιτισμό περίπου το 13ο με 12ο αιώνα π.χ.

Στο νησί Σπέτσες αναφέρονται με την ονομασία πτυούσα, ο στράβωνας τον πρώτο αιώνα και ο παυσανίας το δεύτερο αιώνα π.χ.

Η ιστορία στις Σπέτσες συνεχίζεται με την συγκέντρωση μεγάλου αριθμού κατοίκων στο νησί κατά τη ρωμαϊκή περίοδο κατά την οποία υπήρξε μία από τις πιο μεγάλες πόλεις στην αργολίδα.

Η ιστορία στις Σπέτσες συνεχίζεται και κατά το 18ο αιώνα πολλοί χριστιανοί που καταδιώκονταν από τους τούρκους βρήκαν καταφύγιο στις Σπέτσες. Οι πρόσφυγες δημιούργισαν τον οικισμό καστέλλι ο οποίος είχε φυσική προστασία λόγω της μορφολογίας του εδάφους. Στην περιοχή αυτή αναπτύχθηκε μεγάλη ναυτική δύναμη η οποία αξιοποιήθηκε και αργότερα στο Ρωσσοτουρκικό πόλεμο την περίοδο 1768-1774. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1770 οι τούρκοι κατέστρεψαν εντελώς τον οικισμό καστέλλι στις Σπέτσες και οι κάτοικοι εκδιώχθηκαν. Αργότερα όμως επανήλθαν και δημιούργησαν ξανά ένα δυνατό ναυτικό στόλο.

Στην ιστορία του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα του 1821 οι Σπέτσες έπαιξαν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο. Οι Σπέτσες ήταν το πρώτο νησί στην Ελλάδα που ξεκίνησε και ανέλαβε δράση σε αυτό τον αγώνα. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμμετοχή του στόλου των Σπετσών στις πολιορκίες των φρουρίων του Ναυπλίου και της Μονεμβασίας και στις ναυμαχίες της Σάμου το 1824 και του Καφηρέως το 1825.

Σύμφωνα με  την ιστορία η επόμενη οικονομική ανάκαμψη στις Σπέτσες σημειώθηκε τον 20ο αιώνα με την ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί.

Scroll to Top