Σπέτσες – Aξιοθέατα

 

Οι Σπέτσες διαθέτουν πολλά αξιοθέατα ιστορικής σημασίας όπως το μουσείο Σπετσών και το μουσείο Μπουμπουλίνας, θρησκευτικής σημασίας όπως η μονή αγίων Πάντων και φυσικής ομορφιάς όπως η σπηλιά Μπεκίρη.

Ο Φάρος των Σπετσών

Ο φάρος των Σπετσών είναι ένα από τα μοναδικά αξιοθέατα στις Σπέτσες. Ο φάρος χρονολογείται από το 1837 αλλά αντικαταστάθηκε από έναν πέτρινο φάρο το 1831 και από τότε στολίζει το λιμάνι του νησιού.

Σπέτσες - Ο φάρος των Σπετσών
Σπέτσες – Ο φάρος των Σπετσών

Στις Σπέτσες ο φάρος των Σπετσών ήταν ένας από τους δύο πρώτους φάρους που λειτούργησαν το 1837 στο ελληνικό φαρικό δίκτυο. Οι δύο πρώτοι φάροι στη Ελλάδα ήταν στις Σπέτσες και στη Τζια και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1831. Ήδη από το 1827 είχαν τοποθετηθεί πυρσοί για να εξυπηρετήσουν τον ίδιο σκοπό στα αντίστοιχα λιμάνια.

Ωστόσο ο πρώτος αυτός φάρος των Σπετσών  αντικαταστάθηκε με τον πέτρινο φάρο και την παροικία που υπάρχει και σήμερα και κτίστηκε το 1885. Το ύψος του φάρου είναι 27 μέτρα και το ύψος του πύργου είναι 11,6 μέτρα. Ο φάρος έγινε αυτόματος το 1986 και λειτουργεί με χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά πέντε δευτερόλεπτα και φωτοβολία 18 ναυτικών μιλίων. Δεν υπήρξε από τότε ο ρόλος του φαροφύλακα.
Ο φάρος των Σπετσών βρίσκεται μέσα στην κατοικημένη περιοχή στις Σπέτσες και αποτελεί ένα από τα μοναδικά αξιοθέατα που θαυμάζει κανείς στο νησί όταν το  επισκεφτεί για καλοκαιρινές διακοπές ή σε ταξίδια αναψυχής.

Μουσείο Μπουμπουλίνας

Το μουσείο Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες ιδρύθηκε το 1991 και είναι το αρχοντικό στο όποιο έζησε η μεγάλη ηρωίδα του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα.

Σπέτσες - μουσείο Μπουμπουλίνας
Σπέτσες – μουσείο Μπουμπουλίνας

Το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες μετατράπηκε το 1991 από τον ιδιοκτήτη και απόγονο της ηρωίδας, φίλιππο Δεμερτζή-Μπούμπουλη, σε μουσείο, το οποίο υποδέχεται πλήθος επισκεπτών. Έτσι δημιουργήθηκε το μουσείο Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες.

Στο μουσείο Μπουμπουλίνας μπορεί κανείς να δει συλλογή όπλων, επιστολές και άλλα αρχεία, παλιά βιβλία, πορτραίτα της Μπουμπουλίνας, προσωπικά της αντικείμενα, έπιπλα, διακρίσεις που τις είχαν απονείμει κυρίως ξένες κυβερνήσεις και πολλά άλλα. Πιο συγκεκριμένα στη μεγάλη σάλα του σπιτιού που είναι και το πιο εντυπωσιακό δωμάτιο και στο οποίο γινόντουσαν τα διάφορα πολεμικά συμβούλια, μεταξύ Μπουμπουλίνας και των άλλων καπεταναίων του νησιού μπορεί να δει κανείς το πανέμορφο ξυλόγλυπτο ταβάνι φλωρεντιανής τεχνοτροπίας αλλά και συλλογή όπλων της εποχής, μεταξύ αυτών και η πιστόλα της Μπουμπουλίνας.

Στο μουσείο Μπουμπουλίνας στο δωμάτιο υποδοχής μπορεί να δει κανείς διάφορα προσωπικά αντικείμενα της ηρωίδας ενώ στη βιβλιοθήκη, μεταξύ σπανίων βιβλίων, βρίσκεται και η χρυσοκέντητη μαντίλα της καπετάνισσας. Στο αρχοντικό της Μπουμπουλίνας θα δείτε ακόμα την τραπεζαρία όπου δεσπόζει το ξύλινο χειροποίητο μοντέλο του Αγαμέμνονα, συλλογή από πορσελάνες , κυρίως αγγλικής και κινεζικής προέλευσης, μεταβυζαντινές εικόνες με ωραιότερη αυτή του αγίου Νικολάου αλλά και σπάνια βιβλία.

Το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας κτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα από μαυριτανό αρχιτέκτονα. Το περίγραμμα του κτιρίου αν το κοιτάξουμε από ψηλά είναι σχήματος π. Το σχήμα αυτό για την αρχιτεκτονική των Σπετσών εκείνης της εποχής, υποδείκνυε την σπουδαιότητα του ιδιοκτήτη. Οι περισσότεροι προύχοντες του νησιού είχαν σπίτια σχήματος π. Το αρχοντικό έχει ισόγειο και δύο ορόφους. Εξωτερική πέτρινη σκάλα συνδέει τη μπροστινή εσωτερική αυλή με τον πρώτο όροφο, όπου στεγάζεται και το μουσείο. Ο επισκέψιμος χώρος στον πρώτο όροφο αποτελείται από τέσσερα μεγάλα δωμάτια.

Το μουσείο Μπουμπουλίνας το επισκέπτονται πολλοί κάθε χρόνο στις διακοπές τους και στα ταξίδια τους στις Σπέτσες  και αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα πολύ μεγάλης ιστορικής σπουδαιότητας για την Ελλάδα.

Μονή αγίων Πάντων

Η μονή αγίων Πάντων ανήκει στα θρησκευτικής σημασίας αξιοθέατα στις Σπέτσες. Η μονή Άγιοι πάντες είναι ένα γυναίκειο μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1830.

Σπέτσες - Άγιοι πάντες - μονή Αγίων Πάντων
Σπέτσες – Άγιοι πάντες – μονή Αγίων Πάντων

Το εκκλησάκι άγιοι πάντες, που εξελίχθηκε σε μονή αγίων πάντων και σε τώρα λέγεται μονή Αγία μαρίνα, χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα. Το μοναστήρι είναι κτισμένο στο λόφο πάνω από τον όρμο της Αγίας μαρίνας. Στον περίγυρο της μικρής εκκλησίας άγιοι Πάντες, η  Σοφονία που ήταν σύζυγος του σπετσιώτη πλοιάρχου Γκίνη, ίδρυσε το γυναικείο μοναστήρι το 1830.

Στη μονή αγίων πάντων στις Σπέτσες υπάρχει το ένα από τα δύο νεκροταφεία των Σπετσών, με τάφους μεγάλων προσωπικοτήτων της παλαιότερης εποχής και ιστορίας του νησιού.
Κατά τη διάρκεια της μεγάλης εβδομάδας το Πάσχα, πολλοί κάτοικοι του νησιού αλλά και επισκέπτες σπεύδουν στη μονή αγίων πάντων για να παρακολουθήσουν τις κατανυκτικές λειτουργίες.
Η  μονή άγιοι πάντες είναι ένα από τα σημαντικά θρησκευτικά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε στις διακοπές και στα ταξίδια σας στις Σπέτσες .

Σπηλιά Μπεκίρη

Η σπηλιά Μπεκίρη είναι ένα από τα αξιοθέατα στις Σπέτσες με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά αλλά και ιστορική σημασία. Το μονοπάτι προς τα βάθη της σπηλιάς Μπεκίρη είναι εξαιρετική εμπειρία.

Σπέτσες - σπηλιά Μπεκίρη
Σπέτσες – σπηλιά Μπεκίρη

Ένα από τα φυσικά αξιοθέατα στις Σπέτσες είναι η σπηλιά Μπεκίρη. Παλαιότερα η σπηλιά Μπεκίρη χρησίμευε ως καταφύγιο σε περιπτώσεις επιδρομών στο νησί. Η πρόσβαση στη σπηλιά είναι εφικτή από τη στεριά και από τη θάλασσα. Από τη στεριά υπάρχει ένα μονοπάτι που αρχίζει με τσιμεντένια σκαλοπάτια από τον νέο μώλο στη βόρεια πλευρά της παραλίας. Το μονοπάτι αυτό περνάει μέσα από ένα δάσος με πεύκα. Η είσοδος της σπηλιάς είναι στενή.
Στο εσωτερικό της η σπηλιά Μπεκίρη έχει εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και μια μικρή περιοχή στρωμένη με άμμο. Η αμμουδιά βρίσκεται στο βάθος της σπηλιάς όπου καταλήγει το μονοπάτι που ξεκινάει από την είσοδο. Η διαδρομή προς την αμμουδιά είναι αρκετά εντυπωσιακή.

Η σπηλιά Μπεκίρη είναι ένα από τα εντυπωσιακά αξιοθέατα στις Σπέτσες και το επισκέπτονται το καλοκαίρι όλοι όσοι τους αρέσει το φυσικό περιβάλλον και η περιπέτεια στις διακοπές τους.

Άρματα
Τα άρματα αποτελούν εκδηλώσεις ιστορικής σημασίας στη μνήμη της μεγάλης ναυμαχίας του 1822. Ο εορτασμός είναι λαμπρός και περιλαμβάνει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Σπέτσες - Άρματα
Σπέτσες – Άρματα

Τα άρματα στις Σπέτσες αποτελούν μια ετήσια εκδήλωση ιστορικής σημασίας που οργανώνεται στη μνήμη της ναυμαχίας των Σπετσών στις 8 Σεπτεμβρίου 1822. Στις Σπέτσες και συγκεκριμένα στο λιμάνι του νησιού, κάθε χρόνο διαδραματίζεται η αναπαράσταση της πυρπόλησης ομοιώματος της τούρκικης ναυαρχίδας. Η συγκεκριμένη αναπαράσταση γίνεται το πρώτο Σάββατο μετά από τις 8 Σεπτεμβρίου, εκτός κι αν αυτή η ημερομηνία πέφτει μες στο σαββατοκύριακο.

Την ίδια μέρα γιορτάζει η Παναγία η άρματα και οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις έχουν το ίδιο όνομα, άρματα. Η επέτειος γιορτάζεται με εβδομάδα πλούσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων με πολύ γνωστούς και αξιόλογους καλλιτέχνες από όλους τους χώρους. Το πρόγραμμα του εορτασμών περιλαμβάνει τις εκθέσεις έργων ζωγραφικής, μουσική, χορό από ομάδες παραδοσιακών χορών, συναυλίες, θεατρικά παιχνίδια και φθάνει στην αιχμή του με τη αναπαράσταση της ναυμαχίας με πυροτεχνήματα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις είναι από τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα και πολυάριθμοι είναι οι επισκέπτες που έρχονται στις Σπέτσες κάθε Σεπτέμβριο για να παρευρεθούν στους λαμπρούς εορτασμούς άρματα.

Αρχοντικό Σωτηρίου Αναργύρου

Αρχοντικό Σωτηρίου Αναργύρου στις Σπέτσες αποτελεί ένα κτίριο ξεχωριστής αρχιτεκτονικής και ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας. Αποτελεί ενα απο το πολυ όμορφα αξιοθέατα στις Σπέτσες.

Σπέτσες - αρχοντικό Σωτηρίου Αναργύρου
Σπέτσες – αρχοντικό Σωτηρίου Αναργύρου

Το αρχοντικό του Σωτηρίου Ανάργυρου στις Σπέτσες είναι ένα διώροφο, λιθόκτιστο κτήριο, με νεοκλασικά μορφολογικά στοιχεία, που οικοδομήθηκε το 1903 – 1904 ως κατοικία του Σωτηρίου Ανάργυρου, εθνικού ευεργέτη και ευεργέτη των Σπετσών.
Το αρχοντικό του Σωτηρίου Ανάργυρου είναι ένα από τα αξιοθέατα ιστορικής σημασίας στις Σπέτσες. Πρόκειται για ένα κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής το οποίο δέχεται πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο.

Αγία Τριάδα

Η εκκλησία Αγία Τριάδα που βρίσκεται στις Σπέτσες είναι ένα από τα θρησκευτικά αξιοθέατα του νησιού και το επισκέπτονται πολλοί κάθε χρόνο στις διακοπές τους στο νησί.

Σπέτσες - Αγία Τριάδα
Σπέτσες – Αγία Τριάδα

Η εκκλησία Αγία Τριάδα φιλοξενεί ένα πανέμορφο ξύλινο σκαλιστό εικονοστάσιο και έχει ένα ασυνήθιστο καμπαναριό με μια μοναδική καμπάνα στη μέση μιας τριπλής αψίδας. Η εκκλησία Αγία Τριάδα αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα θρησκευτικής σημασίας στις Σπέτσες.

Η εκκλησία Αγία Τριάδα είναι σύμβολο του χριστιανισμού, έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και στον προαύλιο χώρο έχει ένα χαρακτηριστικό πλακόστρωτο. Η εκκλησία αυτή είναι ένα αξιοθέατο το οποίο επισκέπτονται πολλοί χριστιανοί στις διακοπές ή στα ταξίδια τους στο νησί Σπέτσες.

Άγιος Νικόλας
Ο Άγιος Νικόλας είναι ένα μοναστήρι στις Σπέτσες με μεγάλη ιστορική σημασία για την Ελλάδα. Το μοναστήρι Άγιος Νικόλας έπαιξε σημαντικό ρόλο στα χρόνια του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα.

Σπέτσες - Άγιος Νικόλας
Σπέτσες – Άγιος Νικόλας

Το μοναστήρι του Άγιος Νικόλας στις Σπέτσες κτίστηκε το 1805 και βρίσκεται πάνω από το παλιό λιμάνι του νησιού, στην περιοχή μπίτιζα. Η βασική εκκλησία του μοναστηριού φιλοξενεί εικόνες του άγιου Νικόλα ο οποίος είναι ο προστάτης του νησιού αλλά και τον ψαράδων και των ναυτικών. Το μοναστήρι είναι διάσημο και συχνά επισκεπτόμενο λόγω της ιστορικής του αξίας. Εδώ οι αρχηγοί του νησιού ορκίστηκαν στην ελευθερία και σήκωσαν τη σημαία της ελληνικής επανάστασης στις 3 Απριλίου, 1821.

Το μοναστήρι του αγίου Νικολάου στις Σπέτσες αποτελεί σύμβολο για τη νεότερη ελληνική ιστορία και είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού. Προτείνεται να επισκεφτείτε το μοναστήρι στις διακοπές και στα ταξίδια σας στο νησί.

Μουσείο Σπετσών

Το μουσείο Σπετσών είναι από τα κορυφαία αξιοθέατα στις Σπέτσες. Το ιστορικό κτίριο χρονολογείται από το 1795 ενώ τα εκθέματα του αναφέρονται στα 4000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού.

Σπέτσες - μουσείο Σπετσών
Σπέτσες – μουσείο Σπετσών

Το μουσείο Σπετσών στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη, που ήταν ένας από τους πρώτους άρχοντες στις Σπέτσες, στα χρόνια του αγώνα της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Το αρχοντικό κτίστηκε ανάμεσα στα έτη 1795 και 1798 σε σχήμα π. Αποτελείται από το ισόγειο και δύο ορόφους. Στους επισκέπτες είναι ανοικτός μόνο ο πρώτος όροφος. Τα εκθέματα του μουσείου Σπετσών, αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4.000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού και καλύπτουν όλες τις μορφές εκδήλωσης της τέχνης.

Στο μουσείο Σπετσών τα εκθέματα περιλαμβάνουν αγγεία της πρωτοελλαδικής και κλασικής περιόδου, γλυπτά και νομίσματα από τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους, μεταβυζαντινές εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, ενδυμασίες και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Η σημαία της επανάστασης, τα οστά της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, τα όπλα και οι προσωπογραφίες των Σπετσιωτών ναυμάχων, οι υδατογραφίες και ελαιογραφίες πλοίων του αγώνα και το στόλισμα τους, τα ακρόπρωρα, συμπεριλαμβάνονται στα κειμήλια της συμβολής των Σπετσών στην εθνεγερσία του 1821.

Οι Σπέτσες διαθέτουν ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα και  μουσεία για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Το μουσείο Σπετσών διαθέτει ευρήματα και κειμήλια που περιγράφουν την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού από τα προϊστορικά χρόνια έως τη σύγχρονη Ελλάδα. Αξίζει να επισκεφτείτε το μουσείο Σπετσών στις διακοπές και στα ταξίδια σας εκεί.

Scroll to Top