Η Σαλαμίνα είναι νησί με πλούσια Ιστορία από την αρχαιότητα. Είναι γνωστή για τη μεγάλη Ναυμαχία της Σαλαμίνα το 480 π.χ. Eπίσης σημαντικές είναι η ιστορικές καταγραφές από τη νεότερη Ιστορία της Ελλάδος.

Οι καταγραφές από την Ιστορία για το νησί Σαλαμίνα ξεκινούν από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το όνομα Σαλαμίνα δόθηκε στο νησί από τον Κυχρέα, για να τιμήσει τη μητέρα του Σαλαμίνα που ήταν αδελφή της Αίγινας και μια από τις 50 κόρες του ποτάμιου θεού Ασωπού. Κατά την αρχαιότητα η Σαλαμίνα ήταν γνωστή με τα ονόματα Πιτυούσα (από το δένδρο πίτυς: πεύκος), Σκιράς (από τον ήρωα Σκίρο) και Κυχρεία (από τον Κυχρέα). Το νησί είναι επίσης γνωστό ήδη από την αρχαιότητα και με την ονομασία Κούλουρη, που προέρχεται από το ακρωτήριο κόλουρη άκρα που σήμερα λέγεται πούντα, στο οποίο ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη και το λιμάνι του 4ου αιώνα. Π.χ.
Η Σαλαμίνα είναι η πατρίδα του ομηρικού Αίαντα και του μεγάλου τραγικού Ευριπίδη, τόπος διαμονής και δημιουργίας για τον του ποιητή Άγγελο Σικελιανό και φιλοξενίας του Γεωργίου Καραϊσκάκη, η Σαλαμίνα είναι ευρύτερα γνωστή στην παγκόσμια Ιστορία για τη μεγαλύτερη Ναυμαχία των αιώνων, τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, που έγινε στο στενό της το 480 π.χ. , από την έκβαση της οποίας, με νίκη των ελλήνων, διασώθηκε και αναπτύχθηκε ο ελληνικός πολιτισμός και διαδόθηκε στη δύση και στον κόσμο.
Επίσης μεγάλη είναι και η Ιστορία της Σαλαμίνας από την περίοδο της τουρκοκρατίας. Αυτή την περίοδο η Σαλαμίνα έπαιξε σπουδαίο ρόλο στους Ελληνικούς απελευθερωτικούς αγώνες λόγω της θέσης της και ταυτόχρονα απολάμβανε ορισμένα προνόμια. Υπήρξε καταφύγιο προσφύγων Αθηναίων το 1687 και κατοίκων της Αττικής και της Βοιωτίας το 1770 και το 1821. Από εκεί βγήκε και η φράση πήγε η ψυχή μου στην Κούλουρη! Μετά το τέλος της επανάστασης στο νησί άκμασαν τα ναυτικά επαγγέλματα. Σημαντικό γεγονός ήταν και η εγκατάσταση του πολεμικού ναύσταθμου στο νησί το 1878 και από το 1881 στην περιοχή Φανερωμένη.
Απο τα ευρύματα και τις ιστορικές καταγραφές φαίνεται ότι η Σαλαμίνα έχει πλούσια Ιστορία απο τα αρχαία χρόνια εώς και σήμερα και έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη του Ελληνικού πολιτισμού.