Σαλαμίνα – Αξιοθέατα

 

Η Σαλαμίνα είναι ένα νησί με πολλά αξιοθέατα ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας. Το λαογραφικό μουσείο, το αρχαιολογικό μουσείο, το μοναστήρι Παναγίας φανερωμένης και ο τάφος του Καραΐσκάκη είναι μερικά από αυτά.

Άγιος Ιωάννης Καλυβίτης

Ο Άγιος Ιωάννης καλυβιτης βρίσκεται στη Σαλαμίνα στην περιοχή λεμονιά. Η μονή Άγιος Ιωάννης καλυβιτης είναι ένα από τα ιστορικά και θρησκευτικά αξιοθέατα στη Σαλαμίνα.

Σαλαμίνα - Άγιος Ιωάννης καλυβιτης
Σαλαμίνα – Άγιος Ιωάννης καλυβιτης

Ο ναός άγιος Ιωάννης καλυβιτης βρίσκεται στη Σαλαμίνα κοντά στη μονή του αγίου Νικολάου στα λεμόνια. Ο ναός του αγίου Ιωάννου του καλυβίτη αποτελεί ένα μονόχρωμο τρίκογχο τρουλωτό ναό ο οποίος χρονολογείται περίπου από το 10ο αιώνα την εποχή του αυτοκράτορα βασιλείου του βουλγαροκτόνου. Χαρακτηριστικό του ναού άγιος Ιωάννης καλυβίτης είναι το σχήμα του τρούλου το οποίο χαρακτηρίζεται ως οκταγωνικό αρχαϊκής μορφής και ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κούφιες διακοσμήσεις στους τοίχους.

Ο ναός άγιος Ιωάννης καλυβίτης αποτελεί ένα ακόμα από τα αξιοθέατα στη Σαλαμίνα με σημαντική ιστορική, λαογραφική και θρησκευτική αξία για την Ελλάδα. Αξίζει να επισκεφτείτε το ναό άγιος Ιωάννης καλυβίτης στις διακοπές και στα ταξίδια σας στο νησί.

Μουσείο Άγγελου Σικελιανού

Το σπίτι του μεγάλου Έλληνα ποιητή Άγγελου Σικελιανού βρίσκεται στη Σαλαμίνα και αποτελεί ένα από τα γνωστά αξιοθέατα του νησιού. Ο Άγγελος Σικελιανός έζησε και δημιούργησε στη Σαλαμίνα

Σαλαμίνα - μουσείο Άγγελου Σικελιανού
Σαλαμίνα – μουσείο Άγγελου Σικελιανού

Το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού βρίσκεται στη Σαλαμίνα, στην παραλία της μονής φανερωμένης. Σε αυτό το μικρό σπίτι ζούσε για πολλά χρόνια ο ποιητής και εδώ εμπνεύστηκε και έγραψε τα πιο σημαντικά του έργα. Το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού  ανακατασκευάστηκε και λειτουργεί πλέον ως μουσείο.
Ο άγγελος Σικελιανός αποτελεί έναν από τους σπουδαίους έλληνες του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας που συνέδεσαν το όνομά τους με το νησί Σαλαμίνα. Στο σπίτι του ποιητή ο επισκέπτης μπορεί να δει έπιπλα, προσωπικά αντικείμενα και κειμήλια από την εποχή που έζησε εκεί ο άγγελος Σικελιανός. Το σπίτι του μεγάλου ποιητή είναι από τα αξιόλογα αξιοθέατα του νησιού και το επισκέπτονται πολλοί επισκέπτες στις διακοπές και στα ταξίδια τους στη Σαλαμίνα.

Ανεμόμυλοι

Οι ανεμόμυλοι στη Σαλαμίνα αποτελούν ένα από τα ιδιαίτερα αξιοθέατα του νησιού και χρονολογούνται από το 18ο αιώνα. Οι ανεμόμυλοι αποτελούν δείγμα της πολιτισμικής ιστορίας του νησιού

Σαλαμίνα - Aνεμόμυλοι
Σαλαμίνα – Aνεμόμυλοι

Οι δυο ανεμόμυλοι στο λόφο του αγίου Νικολάου ή λόφο των μύλων στη Σαλαμίνα είναι κτίσματα του 18ου αιώνα και οι μοναδικοί διασωθέντες από τους 10 μύλους που χτίστηκαν τα πρώτα μετά την επανάσταση χρόνια στη Σαλαμίνα. Οι μύλοι έχουν πυργόσχημη κολουροκωνική μορφή με εμφανή τειχοποιία και ασβεστόλιθους. Η πόρτα των ανεμόμυλων βλέπει προς την ανατολή. Επίσης υπάρχουν δύο παράθυρα στο ανώι, το ένα ανατολικά και το άλλο δυτικά. Επίσης οι ανεμόμυλοι έχουν οροφή φτιαγμένη από χόρτα σε σχήμα τρούλου.

Οι ανεμόμυλοι  είναι από τα πολύ ιδιαίτερα αξιοθέατα στη Σαλαμίνα. Αξίζει να επισκεφτείτε τους ανεμόμυλους στις διακοπές και στα ταξίδια σας στο νησί.

Άγιος Δημήτριος – τάφος Καραϊσκάκη

Ο Άγιος Δημήτριος είναι μια ιστορική εκκλησία εφόσον είναι η πρώτη ενορία στη Σαλαμίνα αλλά φιλοξένει και τον τάφο του ήρωα της ελληνικής επανάστασης Καραϊσκάκη.

Σαλαμίνα - Άγιος Δημήτριος - τάφος Καραϊσκάκη
Σαλαμίνα – Άγιος Δημήτριος – τάφος Καραϊσκάκη

Ο ναός άγιος Δημήτριος είναι η πρώτη ενορία στη Σαλαμίνα. Η ανέγερση του τωρινού ναού έγινε το 1806 πάνω σε ερείπια παλαιότερου ναού του 17ου  αιώνα. Είναι βασιλικού ρυθμού μετά τρούλου και αποτελεί αντιγραφή της μονής φανερωμένης αλλά σε μικρότερη και απλούστερη μορφή. Το 1835, λόγω των αυξημένων ενοριακών αναγκών,  επεκτάθηκε ο ναός προς τα δυτικά και προστέθηκε το καμπαναριό. Το δεξί κλίτος του ναού είναι αφιερωμένο στον άγιο Ραφαήλ.

Ο ναός του αγίου Δημητρίου κτίστηκε το1973 στη Σαλαμίνα. Μέσα στο ναό βρίσκονται δύο έργα του Γιαννούλη χαλεπά, ο δεσποτικός θρόνος και ο άμβωνας, οκτώ μεγάλοι πίνακες του Πολυχρόνη Λεμπέση και πολλά άλλα έργα τέχνης. Βέβαια το ιστορικότερο κομμάτι του ναού είναι ο τάφος του οπλαρχηγού της επανάστασης του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη. Ο Καραϊσκάκης σε αυτό το ναό παρακολουθούσε τη θεία λειτουργία  αφού θεωρούσε προστάτη του τον άγιο Δημήτριο.

Το ασημένιο πουκάμισο (κάλυμμα) της εικόνας του αγίου Δημητρίου στη Σαλαμίνα είναι αφιέρωμα του Καραϊσκάκη το 1824 από τις λιωμένες  πιστόλες και παλάσκες του. Όταν τραυματίστηκε στο Φάληρο ζήτησε να επισκεφθεί το ναό του αγίου για να γίνει καλά αλλά ήταν γραπτό του να μπει στην εκκλησία πεθαμένος στις 23/4/1827. Η τελευταία επιθυμία του ήταν να ταφεί στην εκκλησία του προστάτη αγίου του, όπως και έγινε.
Ο ναός άγιος Δημήτριος είναι ένα από τα πλέον αξιόλογα αξιοθέατα στη Σαλαμίνα με σπουδαία ιστορική και θρησκευτική σημασία για την Ελλάδα. Ο ναός αποτελεί αξιοθέατο με πολλούς επισκέπτες οι οποίοι το επισκέπτονται στις διακοπές και στα ταξίδια τους στο νησί.

Παναγία Ελευθερώτρια

Η παναγία ελευθερώτρια είναι ναός που βρίσκεται στη Σαλαμίνα και είναι ένα από τα αξιοθέατα με θρησκευτική αλλά και ιστορική σπουδαιότητα για την Ελλάδα.

Σαλαμίνα - Παναγία Ελευθερώτρια
Σαλαμίνα – Παναγία Ελευθερώτρια

Ο ναός Παναγία Ελευθερώτρια βρίσκεται στη Σαλαμίνα στο λόφο  πατρίς ο οποίος έχει ιδιαίτερη ιστορία από τα χρόνια της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους Γερμανούς το 1944. Ο ναός ήταν τάμα του νησιού για την απελευθέρωσή του από τους Γερμανούς καθώς στο λόφο αυτό είχαν σκοτωθεί λόγω ναρκοθετήσεων πολλοί Σαλαμίνιοι. Στα ερείπια των γερμανικών πυροβολείων χτίστηκε ο ναός το 1998 σε ανάμνηση της απελευθέρωσης του νησιού απ’ τους Γερμανούς στις 12 Οκτωβρίου 1944. Για αυτό το λόγο ο ναός ονομάστηκε και ελευθερώτρια και πανηγυρίζει τη 12η Οκτωβρίου.

Στη Σαλαμίνα ο ναός παναγία ελευθερώτρια έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους τους έλληνες επισκέπτες του νησιού και αποτελεί δείγμα της σπουδαίας ελληνικής ιστορίας και λαογραφίας. Ο ναός παναγία ελευθερώτρια είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά και ιστορικά αξιοθέατα της Σαλαμίνας και προτείνετε να το επισκεφτείτε στις διακοπές σας στο νησί.

Αρχαιολογικό μουσείο

Το αρχαιολογικό μουσείο στη Σαλαμίνα φιλοξενεί περίπου 3000 αντικείμενα τα οποία αποτελούν αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφές στο νησί της Σαλαμίνας και χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή έως και τα αρχαία χρονιά.

Σαλαμίνα - Αρχαιολογικό μουσείο
Σαλαμίνα – Αρχαιολογικό μουσείο

Το αρχαιολογικό μουσείο στη Σαλαμίνα στεγάζεται στο παλιό 1ο δημοτικό καποδιστριακό σχολείο, στην οδό Λεμπέση, στο κέντρο της πόλης. Το μουσείο ανακαινίστηκε πρόσφατα και φιλοξενεί περίπου τρεις χιλιάδες αντικείμενα προϊστορικών και κλασικών χρόνων που έχουν βρεθεί σε διάφορες ανασκαφές στη Σαλαμίνα. Το αρχαιολογικό μουσείο στη Σαλαμίνα είναι ένα από τα πιο σπουδαία αξιοθέατα της Σαλαμίνας.

Το αρχαιολογικό μουσείο Σαλαμίνας είναι ένα πολύ σημαντικό μουσείο στο οποίο μπορείτε να δείτε ευρήματα από ανασκαφές τα οποία θα σας ταξιδέψουν χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν και θα θαυμάσετε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αλλά και τα επιτεύγματα του ανθρώπου στον ελλαδικό χώρο από τα προϊστορικά χρόνια.
Αξίζει πραγματικά να επισκεφτείτε το νέο αρχαιολογικό μουσείο στη Σαλαμίνα στις διακοπές σας ή στα ταξίδια σας στο νησί και να θαυμάσετε από κοντά τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα που φιλοξενεί.

Ευριπίδειο θέατρο

Στη Σαλαμίνα το ευριπίδειο θέατρο είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Το ευριπίδειο θέατρο φιλοξενεί πολλές θεατρικές παραστάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Σαλαμίνα - Ευριπίδειο θέατρο
Σαλαμίνα – Ευριπίδειο θέατρο

Το ευριπίδειο θέατρο στη Σαλαμίνα κατασκευάστηκε το 1993 προς τιμή του μεγάλου τραγικού ποιητή Ευριπίδη ο οποίος είχε το ησυχαστήριο του στην περιοχή περιστέρια της Σαλαμίνας. Το ευριπίδειο θέατρο στη βρίσκεται στο λόφο πατρίς και έχει χωρητικότητα περίπου 3000 θέσεων. Εκεί γίνονται πολλές εκδηλώσεις όπως μεγάλες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, κυρίως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Το ευριπίδειο θέατρο στη Σαλαμίνα είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα. Μπορείτε να επισκεφτείτε το ευριπίδειο θέατρο στις διακοπές σας το καλοκαίρι, για να το δείτε από κοντά αλλά και για να παρακολουθήσετε κάποια θεατρική παράσταση ή πολιτιστική εκδήλωση.

Μοναστήρι Παναγίας Φανερωμένης

Το μοναστήρι Παναγίας φανερωμένης στη Σαλαμίνα αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα με μεγάλη λαογραφική και θρησκευτική σπουδαιότητα.

Σαλαμίνα - Μοναστήρι Παναγίας Φανερωμένης
Σαλαμίνα – Μοναστήρι Παναγίας Φανερωμένης

Το μοναστήρι της Παναγίας φανερωμένης είναι ένα από τα θρησκευτικά αξιοθέατα στη Σαλαμίνα και βρίσκεται σε μια πευκόφυτη περιοχή που ονομάζεται φανερωμένη. Η μονή είναι τρίκλινη θολοσκέπαστη , βασιλικού ρυθμού , με κεντρικό τρούλο και τέσσερις πυργίσκους με πολεμίστρες. Η αγιογράφηση του καθολικού έγινε το 1935 από τον αγιογράφο Γεώργιο μάρκο με την τεχνική της νωπογραφίας. Στη νότια πλευρά του καθολικού βρίσκεται ο ναός του αγίου Νικολάου όπου είναι τοποθετημένη η αγία κάρα του οσίου Λαυρεντίου. Επίσης μπροστά στην ωραία πύλη υπάρχει ο τάφος του οσίου. Στο χώρο του μοναστηριού κτίστηκε το 1979 ο ναός της αγίας σοφίας.
Το μοναστήρι της Παναγίας φανερωμένης είναι από τα πιο σπουδαία και μεγάλης θρησκευτικής σπουδαιότητας αξιοθέατα στη Σαλαμίνα. Είναι πολλοί αυτοί που στις διακοπές ή στα ταξίδια και στις εκδρομές τους στο νησί, επισκέπτονται πάνω από μία φορά το μοναστήρι της Παναγίας φανερωμένης.

Λαογραφικό μουσείο

Το λαογραφικό μουσείο είναι ένα από τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα στη Σαλαμίνα. Το νέο δημαρχείο στεγάζει την εξαιρετική βιβλιοθήκη και το σπουδαίο λαογραφικό μουσείο της Σαλαμίνας.

Σαλαμίνα - Λαογραφικό μουσείο
Σαλαμίνα – Λαογραφικό μουσείο

Το λαογραφικό μουσείο και η βιβλιοθήκη στη Σαλαμίνα στεγάζονται στο κτίριο του νέου δημαρχείου του δήμου Σαλαμίνας, στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μέσα από τα αντικείμενα του λαογραφικού μουσείου μπορεί κανείς να γνωρίσει την ιστορία της Σαλαμίνας. Στο λαογραφικό μουσείο ο επισκέπτης θα δει αντρικές και γυναικείες παραδοσιακές στολές, παλιά έπιπλα, αργαλειοί, οικιακά σκεύη, παλιά γεωργικά μηχανήματα, μελισσοκομικά εργαλεία, ομοιώματα εμπορικών και αλιευτικών πλοίων, όπλα, εικόνες και εκκλησιαστικά σκεύη, σπάνια έγγραφα, νομίσματα, φωτογραφικό υλικό και πίνακες ζωγραφικής. Το λαογραφικό μουσείο στη Σαλαμίνα έχει να παρουσιάσει πλούσιο υλικό από τη λαογραφική παράδοση του νησιού και την ελληνική παράδοση.

Επίσης η Σαλαμίνα στεγάζει στο κτίριο του λαογραφικού μουσείου και μια εξαιρετική βιβλιοθήκη η οποία διαθέτει 15000 βιβλία και 10000 τίτλους, όλων των κατηγοριών τα οποία είναι ταξινομημένα με το δεκαδικό σύστημα Dewey. Επιπλέον η βιβλιοθήκη διαθέτει αρχείο εφημερίδων τοπικού ενδιαφέροντος, καθώς και αρχείο εκδόσεων Σαλαμινίων συγγραφέων.

Στη Σαλαμίνα το λαογραφικό μουσείο είναι ένα από τα αξιοθέατα που αξίζει πραγματικά να επισκεφτείτε στο ταξίδι σας , σε μια εκδρομή ή στις διακοπές σας στο νησί.

Scroll to Top