Πόρος – Aξιοθέατα

Ο Πόρος διαθέτει πολλά αξιοθέατα αρχαιολογικής σπουδαιότητας όπως το αρχαιολογικό μουσείο Πόρου, οι Bασιλικοί Tάφοι και ο Nαός του Ποσειδώνα αλλά και αξιοθέατα φυσικής ομορφιάς όπως το Λεμονοδάσος και το Διαβολογεφυρο.

Νησί Μπούρτζι

Το νησί Μπούρτζι που βρίσκεται στον Πόρο, ανατολικά του λιμανιού, ξεχωρίζει λόγο της ομορφιάς του , της θέσης του και του κάστρου που φιλοξενεί εκεί από το 1827.

Νησί Μπούρτζι
Νησί Μπούρτζι

Στο νησί πόρος, ανατολικά του λιμανιού, βρίσκεται το μικρό νησί μπούρτζι με το μικρό κάστρο του, που κτίστηκε το 1827 από το βαυαρό φιλέλληνα Χάιντεκ, για την προστασία του λιμανιού. Το νησί μπούρτζι βρίσκεται στον όρμο της μονής κοντά στις ακτές της Πελοποννήσου και μπορεί να το επισκεφθεί κάποιος κολυμπώντας. Από το κάστρο του οι ποριώτες ήλεγχαν τα πλοία που ερχόντουσαν από την Ύδρα.

Το μικρό νησί Μπούρτζι είναι πραγματικά ένα από τα πολύ ιδιαίτερα αξιοθέατα στο νησί πόρος και το επισκέπτονται πολλοί στις διακοπές τους στο νησί. Το νησάκι αυτό είναι ιδανικό για μια όμορφη βόλτα. Ο πόρος έχει πολλά ιδιαίτερα αξιοθέατα όπως το γραφικό νησί μπούρτζι. Αξίζει να επισκεφθείτε το νησί Μπούρτζι στις καλοκαιρινές σας διακοπές στον Πόρο.

Διαβολογέφυρο

Το διαβολογεφυρο είναι ένα από τα πολύ όμορφα αξιοθέατα που μπορεί να επισκεφτεί κάνεις στις διακοπές του ή στα ταξίδια του στο νησί Πόρος του Αργοσαρωνικού.

Πόρος - Διαβολογέφυρο
Πόρος – Διαβολογέφυρο

Το διαβολογέφυρο στο νησί πόρος είναι μια απόκρημνη περιοχή με άγρια ομορφιά. Είναι μια πανέμορφη χαράδρα με πλούσια βλάστηση, γεμάτη από πικροδάφνες και αιωνόβια δέντρα και πλατάνια. Στο βάθος της υπάρχει ένα μικρό ποτάμι, το οποίο κατεβαίνει  από τα βουνά δημιουργώντας σε ορισμένα σημεία του μικρές λίμνες, ανάμεσα από τεράστια βράχια.

Στο νησί Πόρος το διαβολογέφυρο αποτελεί ένα από τα πιο ωραία φυσικά αξιοθέατα και είναι ιδανικό μέρος για περίπατο μέσα στη φύση, ενώ η άγρια βλάστηση και ψηλά δέντρα κάνουν ενδιαφέρουσα και περιπετειώδη τη βόλτα σας σε αυτή την πανδαισία φυσικής ομορφιάς.

Αξίζει πραγματικά να οργανώσετε μια εκδρομή στο διαβολογέφυρο στις διακοπές σας στο νησί πόρος.

Βασιλικοί τάφοι

Στο νησί Πόρος, οι βασιλικοί τάφοι της Μαγούλας αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά αξιοθέατα. Οι βασιλικοί τάφοι είναι δείγμα του μεγαλοπρεπούς μυκηναϊκού πολιτισμού στην Ελλάδα.

Πόρος - Βασιλικοί Τάφοι
Πόρος – Βασιλικοί Τάφοι

Οι Βασιλικοί τάφοι της μαγουλάς στο νησί Πόρος είναι ένα από τα πιο αξιόλογα ιστορικά αξιοθέατα και αρχαιολογικά ευρήματα που αφορούν την αρχαία Ελλάδα.  Ξεκινώντας από το γαλατά και παίρνοντας το δρόμο για την Τροιζήνα σε τρία χιλιόμετρα περίπου βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι της μαγουλάς. Πρόκειται για τάφους των μυκηναϊκών χρόνων, οι οποίοι είναι θολωτοί. Συνεχίζοντας, έξω από το χωριό της Τροιζήνας, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας τροιζήνας, πατρίδας του μυθολογικού ήρωα Θησέα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα βρίσκονται στο μουσείο του Πόρου.

Στο νησί Πόρος οι Βασιλικοί τάφοι της αρχαίας τροιζήνας αποτελούν δείγμα του μεγάλου μυκηναϊκού πολιτισμού. Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος είναι δημοφιλής στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο και πολλοί επισκέπτες και τουρίστες σπεύδουν να τον επισκεφτούν στις καλοκαιρινές διακοπές και στα ταξίδια τους στο νησί.

Ναός Ποσειδώνα

Ο ναός του Ποσειδώνα στο νησί Πόρος αποτελεί ένα σημαντικό αρχαιολογικό αξιοθέατο που χρονολογείται στα 520 π.χ. και το επισκέπτονται πολλοί στις διακοπές τους στο νησί.

Πόρος - Ναός Ποσειδώνα
Πόρος – Ναός Ποσειδώνα

Στο νησί Πόρος, ο ναός του Ποσειδώνα είναι ένα από τα σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα και βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νησιού. Ελάχιστα απομένουν σήμερα από το μεγαλοπρεπή ναό του 6ου αιώνα π.χ. Ο ναός του Ποσειδώνα είναι δωρικός και κατασκευασμένος από γαλάζιο ασβεστόλιθο. Ο ναός του Ποσειδώνα χτίστηκε γύρω στα 520 π.χ. Και είχε διαστάσεις 14,40 x 27,40 μέτρα, ενώ ήταν δωρικός περίπτερος με 6 κίονες στις μικρές πλευρές του και 12 κίονες στις μεγάλες πλευρές του. Ο ναός του Ποσειδώνα βρισκόταν μέσα σε ένα ορθογώνιο περίβολο και χρησίμευε  στα αρχαία χρόνια ως ιερό άσυλο για φυγάδες και ναυαγούς.

Ο ναός του Ποσειδώνα στο νησί πόρος αποτελεί ένα εύρημα μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας και ένα δείγμα του μεγάλου πολιτισμού που αναπτύχθηκε στη αρχαία Ελλάδα. Είναι πολλοί οι επισκέπτες που επιδιώκουν να δουν το ναό από κοντά στις διακοπές τους στο νησί του Πόρου.

Μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής

Το μοναστήρι ζωοδόχου πηγής του 18ου αιώνα που βρίσκεται στο νησί Πόρος, είναι ένα μοναδικό αξιοθέατο, αρχιτεκτονικής ομορφιάς, ιστορικής και θρησκευτικής σπουδαιότητας.

Πόρος - Μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής
Πόρος – Μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής

Στο νησί Πόρος, το μοναστήρι της ζωοδόχου πηγής το οποίο χρονολογείτε το 18ο αιώνα, είναι κτισμένο πάνω σε μια καταπράσινη πλαγιά, με θέα προς τη θάλασσα. Το μοναστήρι της ζωοδόχου πηγής αποτελεί ένα από τα σημαντικά θρησκευτικά αξιοθέατα και είναι δείγμα νησιωτικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Το μοναστήρι συνδυάζει τη γαλήνη με την απλότητα και τη γραφικότητα. Στην είσοδο της μονής υπάρχει η φημισμένη πηγή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, από την οποία πήρε το όνομα της η μονή στην πλευρά ενός χειμάρρου, κάτω από πανύψηλα πλατάνια, πάνω από τη θάλασσα.

Το μοναστήρι της ζωοδόχου πηγής ιδρύθηκε και κατασκευάστηκε από τον μητροπολίτη Αθηνών Ιάκωβο β με δική του δαπάνη και από διάφορες εισφορές κατοίκων του Πόρου. Ο ναός είναι τύπου βασιλικής με τρούλο και στο εσωτερικό του εντυπωσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο που φιλοτεχνήθηκε στην Καππαδοκία της μικρές Ασίας τον 17ο αιώνα και ο επισκοπικός θρόνος. Το μοναστήρι περιτριγυρίζεται από ψηλά και ισχυρά τείχη, χωρίς ανοίγματα. Υπάρχει μόνο η κεντρική πύλη και οι πολεμίστρες.

Το μοναστήρι της ζωοδόχου πηγής στο νησί Πόρος αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο αξιοθέατο το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε μια περιοχή πλούσιας φυσικής ομορφιάς. Αξίζει πραγματικά να το επισκεφτείτε στις καλοκαιρινές διακοπές σας ή σε κάποιο ταξίδι σας ή εκδρομή στο όμορφο νησί πόρος.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου

Το αρχαιολογικό μουσείο στο νησί Πόρος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αξιοθέατο, με μεγάλη αρχαιολογική αξία και ευρήματα από την αρχαία Ελλάδα.

Πόρος - Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου
Πόρος – Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου

Το αρχαιολογικό μουσείο του Πόρου είναι ένα από τα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα. Το αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται στην πλατεία Κόρυζα, στο νησί Πόρος. Το μουσείο είναι από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά αξιοθέατα και είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά εκτός δευτέρας. Εδώ εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από την μυκηναϊκή ως και την ρωμαϊκή εποχή και προέρχονται από τις ανασκαφές του ναού του Ποσειδώνα, της αρχαίας τροιζήνας, των βασιλικών τάφων της μαγούλας, της απάθειας, από το μόδι και τον άγιο Κωνσταντίνο Μεθάνων.

Μπορεί ακόμη κανείς να δει και τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του Παρθένη στον μητροπολιτικό ναό του αγίου Γεωργίου και να επισκεφθεί την χατζοπούλειο δημοτική βιβλιοθήκη.
Το αρχαιολογικό μουσείο στο νησί πόρος αποτελεί ένα πολύ αξιόλογο αξιοθέατο για κάθε επισκέπτη και αξίζει να το επισκεφτεί κανείς στις καλοκαιρινές διακοπές του ή σε κάποιο ταξίδι ή εκδρομή στο νησί.

Λεμονοδάσος

Το Λεμονοδασος στο νησί Πόρος είναι ένας μοναδικής φυσικής ομορφιάς προορισμός, προστατευόμενος από την ευρωπαϊκή ένωση. Το Λεμονοδάσος καταληγει στις αμμωδεις παραλιες Πλακα και Αλυκες.

Πόρος -Λεμονοδάσος
Πόρος -Λεμονοδάσος

Το Λεμονοδάσος στο νησί πόρος θεωρείται μια από τις ωραιότερες περιοχές στην Ελλάδα και έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή από την ευρωπαϊκή ένωση. Το λεμονοδάσος είναι μια μεγάλη περιοχή γεμάτη από λεμονιές με πολλά νερά και νερόμυλους. Η φυσική ομορφιά αυτής της κατάφυτης περιοχής είναι μοναδική. Μπορείτε να περπατήσετε στα ωραία μονοπάτια μέσα στο λεμονοδάσος και να θαυμάσετε μοναδικές ομορφιές, πλούσια βλάστηση, ποταμάκια αλλά και ζωάκια κάθε είδους που ζουν εκεί.

Το Λεμονοδάσος καταλήγει στην Πλάκα και στις Αλυκές. Πρόκειτα για αμμουδερές παραλίες, με αβαθή νερά, που έχουν μπροστά τους το νησάκι μπούρτζι. Η παραλλίες είναι πανέμορφες και η θέα είναι εκπληκτική.

Το Λεμονοδάσος στο νησί Πόρος είναι ένα απο τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα και ένας παράδεισος με τεράστιο φυσικό πλούτο και ιδιαίτερη ομορφιά που αξίζει να τον επισκευθείτε στις καλοκαιρινές σας διακοπές στο νησί.

Ρωσικός Ναύσταθμος

Στο νησί Πόρος ο Ρωσικός Ναύσταθμος είναι ένας όμορφος όρμος που φιλοξένει ένα μεγαλόπρεπο κτιριακό συγκρότημα ρωσικής αρχιτεκτονικής.

Πόρος - Ρωσικός Ναύσταθμος
Πόρος – Ρωσικός Ναύσταθμος

 

Στο νησί Πόρος ο ρωσικός ναύσταθμος είναι ένας όμορφος και γραφικός όρμος, με οργανωμένη παραλία, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρηταίο μνημείο, λόγω του μεγάλου αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Το σμαραγδένιο νησάκι δασκαλιό κοσμεί την είσοδο του γραφικού όρμου.

Κατά την περίοδο 1770 και μετά τον νικηφόρο για τη Ρωσία πόλεμο του 1788-1792 η δραστηριότητα των ρώσων στο νησί πόρος ήταν μεγάλη. Την περίοδο αυτή επέλεξαν και το απήνεμο λιμάνι του πόρου για την δημιουργία σταθμού τροφοδοσίας του ρωσικού στόλου. Τα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα οι ρώσοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή στενό του πόρου. Εκεί έκτισαν τα πρώτα κτίσματα για αποθήκες υλικού υποστήριξης των πλοίων τους και φούρνους για να ψήνουν διπυρίτη άρτο. Οι ρώσοι παρέμειναν στις εγκαταστάσεις αυτές μέχρι το 1830. Τότε ο Καποδίστριας ζήτησε από τους ρώσους να αποσυρθούν από αυτές τις εγκαταστάσεις γιατί τις χρειαζόταν για την μεταφορά του ελληνικού ναυστάθμου. Ο Καποδίστριας παραχώρησε στους ρώσους τον βορειοδυτικό όρμο του νησιού. Εκεί οι Ρώσοι έκτισαν ένα νέο μεγαλόπρεπο συγκρότημα που περιλάμβανε σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό κτισμάτων για την παρασκευή γαλέτας και για την αποθήκευση υλικών, τροφίμων και γαιανθράκων που χρησίμευαν για τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στόλου. Έτσι δημιουργήθηκε ο  ρωσικός ναύσταθμος.

Ο Ρωσικός Ναύσταθμος στον Πόρο
Ο Ρωσικός Ναύσταθμος στον Πόρο

Στο νησί Πόρος ο Ρωσικός Ναύσταθμος έπαιξε ιστορικό ρόλο σε μία δύσκολη περίοδο για το νησί του πόρου και τους κατοίκους του και στα πλαίσια ενός κλίματος εμφυλίου πολέμου. Σήμερα, το όλο συγκρότημα που αποτελείται από το κυρίως κτίριο και τα παρακείμενα κτίσματα είναι όλα ερειπωμένα. Το κυρίως κτίριο που δεσπόζει πάνω στην παραλία και θυμίζει κάτι από την παλιά μεγαλοπρέπεια της ρωσικής αυτοκρατορίας, αποτελείται από τρεις στενομέτωπους, ορθογώνιας κάτοψης χώρους τοποθετημένους στη σειρά, που στεγάζονται με ισάριθμους μεγάλους θόλους.
Ρωσικός ναύσταθμος στο νησί πόρος αποτελεί ένα από τα σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα και μπορείτε να το επισκοπηθείτε κατά τις διακοπές ή στα ταξίδια σας στο νησί, απολαμβάνοντας και ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή μια όμορφη βόλτα στην παρακείμενη παραλία.

Scroll to Top