
Τα Μέθανα έχουν πλούσια ιστορία και σημαντική παρουσία σε όλους τους αγώνες της Ελλάδος. Για τα Μέθανα υπάρχουν ιστορικές καταγραφές από τα αρχαία χρόνια έως τα νεοτέρα.
Τα Μέθανα παρουσιάζουν μεγάλη ιστορία που εκτείνεται από τα αρχαία χρόνια μέχρι τη νεότερη εποχή στην Ελλάδα. Η πόλη και η χερσόνησος των Μεθάνων αναφέρονται για πρώτη φορά σε γραπτά κείμενα από τους ιστορικούς: Θουκυδίδης (5ος αιώνας π.χ.), Διόδωρο το σικελό (1ος αι..π.χ.), από τους γεωγράφους , στράβωνα (1ος αιώνας π.χ.) Και Κλαύδιο Πτολεμαίο (2ος αιώνας μ.χ.), αλλά και από τον Λατίνο ποιητή Οβίδιο. Η πρώτη κατοίκηση στην χερσόνησο των Μεθάνων, ανάγεται στα νεολιθικά χρόνια, σύμφωνα με τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα στο Παλιόκαστρο (βαθύ) και στην κορυφή του βουνού της χελώνας. Στο Παλιόκαστρο βρίσκεται η ακρόπολη των αρχαίων Μεθάνων. Στην επόμενη περίοδο την πρωτοελλαδική (2800-1900 π.χ.) Φαίνεται να υπάρχει πιο έντονη κατοίκηση στην περιοχή.
Η ιστορία για τα Μέθανα αναφέρει ότι στην υστεροελλαδική, μυκηναϊκή εποχή κάτοικοι της περιοχής είναι οι Ίωνες.
Έχτισαν τους οικισμούς τους στην περιοχή του κεφαλοχωρίου, στο υψίπεδο θρονί και στη χελώνα. Με την έναρξη των ιστορικών χρόνων τα Μέθανα όπως και η Kαλαύρεια δέχτηκαν ειρηνικά τους Δωριείς εποίκους. Στα ελληνιστικά χρόνια τα Μέθανα και η Kαλαύρεια ήταν ανεξάρτητα, ενώ εκείνη τη περίοδο αρχίζουν να χρησιμοποιούνται οι λουτρικές εγκαταστάσεις στην πηγή της βρωμολίμνης (άγιος Χαράλαμπος) και της κάτω Mούσκας τον 4ο και 3ο αιώνα π.χ. Τα Μέθανα πρέπει να είχαν κάποιο βαθμό ανεξαρτησίας, αφού έκοβαν και δικά τους νομίσματα τα οποία παρίσταναν την κεφαλή του Ηφαίστου (θεού της φωτιάς και των ηφαιστείων).
Όσον αφορά τη νεότερη ιστορία, κατά την διάρκεια της επαναστάσεως του 1821 στα Μέθανα κατέφυγαν για αποτελεσματική προστασία από την τουρκική βαρβαρότητα εκατοντάδες πρόσφυγες, κυρίως γυναικόπαιδα. Στη διάρκεια του μεσοπολέμου 1920-1940 τα Μέθανα ως χερσόνησος και τα λουτρά ως πόλη, γνώρισαν σημαντική ανάπτυξη. Μετά την λήξη του β’ παγκοσμίου πόλεμου η ανάπτυξη άρχισε σιγά- σιγά να αλλάζει την όψη των Μεθάνων.
Τα τουριστικά καταλύματα αυξήθηκαν, ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι κατασκευάστηκαν και άρχισε η σύνδεση με πορθμείο ferry boat των Μεθάνων με τον Πειραιά.