Μέθανα – Ιαματικά Λουτρά

Τα Ιαματικά Λουτρά στα Μέθανα είναι γνωστά για τις θεραπευτικές ιδιότητες τους. Οι περισσότερες πηγές με ιαματικά νερά στα Μέθανα βρίσκονται στην περιοχή του Άγιου Νικόλαου.

Τα Μέθανα είναι γνωστά και για τα ιαματικά λουτρά που διαθέτουν. Οι περισσότερες ιαματικές πηγές βρίσκονται στην περιοχή του αγίου Νικολάου. Οι θεραπευτικές ιδιότητες που διαθέτουν τα ιαματικά νερά των ιαματικών πηγών στα Μέθανα οφείλονται στο ηφαιστειογενές υπέδαφος του νησιού. Στα Μέθανα ιδρύθηκε το πρώτο υδροθεραπευτήριο το 1906 και ο ΕΟΤ ίδρυσε εκεί επίσημα το 1930 το πρώτο υδροθεραπευτήριο.

Οι οξυπηγές, θειούχες και χλωριονατριούχες πηγές στα Μέθανα περιέχουν πολύτιμα ιχνοστοιχεία μετάλλων και ορυκτών. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών συνδράμουν στη θεραπεία ασθενειών όπως δισκοπάθεια, παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, χρόνιες βρογχίτιδες, γυναικολογικές παθήσεις, δερματικά νοσήματα, ρευματοπάθεια, σπονδυλοαρθρίτιδα, αρθροπάθεια και παρόμοιες παθήσεις.

Στην πόλη στα Μέθανα, η λίμνη βρωμολίμνη σχηματίζεται αποκλειστικά από 25 θειούχες πηγές. Αμέσως μπορεί να εντοπιστεί την ιδιαίτερη ιδιοσυστασία των νερών τα οποία βρίσκονται σε θερμοκρασία από 28 έως 35 βαθμούς κελσίου και είναι ιδανικά για λουτροθεραπεία. Επιπλέον υπάρχουν και οι ψυχρές πηγές με θερμοκρασία από 21 έως 22 βαθμούς κελσίου, οι οποίες παρέχουν πόσιμο θεραπευτικό νερό. Ο συνδυασμός της λουτροθεραπείας αλλά και του πόσιμου θεραπευτικού νερού συντείνει στη θεραπεία των ασθενειών των λουομένων στα ιαματικά λουτρά στα Μέθανα.

Στην περιοχή Άγιος Νικόλαος στα Μέθανα  στην ακτή, βρίσκεται μια χλωριονατριούχος πηγή η οποία  αναβλύζει από μια σπηλιά. Τα ιαματικά νερά της πηγής τροφοδοτούν είκοσι λεκάνες στο υδροθεραπευτήριο και η θερμοκρασία τους είναι περίπου 41 βαθμούς κελσίου. Τα θερμά θεραπευτικά νερά καταλήγουν στη θάλασσα, εφόσον περάσουν μέσα απο τις λεκάνες στο  υδροθεραπευτήριο του αγίου Νικολάου.

Η πιο διάσημη θεραπευτική πηγή στα Μέθανα είναι πηγή του Παυσανία στη βορειοανατολική περιοχή του νησιού. Η θεραπευτική πηγή έχει θειούχο νερό και θερμοκρασία που περίπου 29 βαθμούς κελσίου. Η πηγή πήρε το όνομα της από τις αναφορές του Παυσανία.

Στα Μέθανα τα ιαματικά λουτρά με τα ιαματικά νερά και τις θεραπευτικές ιδιότητες, είναι από τα πιο γνωστά ιαματικά λουτρά στην Ελλάδα. Πολλοί επισκέπτες οργανώνουν ταξίδια, εκδρομές αλλά και τις διακοπές τους στα Μέθανα προκειμένου να επισκεφτούν τα ιαματικά λουτρά.

Scroll to Top