Κέρκυρα – Αξιοθέατα

Η Κέρκυρα έχει πολλά αξιόλογα αξιοθέατα ιστορικής και αρχιτεκτονικής σπουδαιότητας όπως το αρχαιολογικό μουσείο, το Λίστον και το παλαιό φρούριο άλλα και φυσικής ομορφιάς όπως το Ποντικονήσι.


Μουσείο Ασιατικής Τέχνης

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης αποτελεί ένα από τα μοναδικά και ξεχωριστά αξιοθέατα που μπορεί κανείς να επισκεφθεί στην Κέρκυρα.

Κέρκυρα - Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
Κέρκυρα – Μουσείο Ασιατικής Τέχνης

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα στεγάζεται στο ανάκτορο των αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου και αποτελεί το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα, που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη και τις αρχαιότητες της άπω ανατολής και της Ινδίας. Κύριος σκοπός και δραστηριότητά του είναι η συγκέντρωση, προστασία, μελέτη και ανάδειξη ευρημάτων ασιατικής προέλευσης.

Το περιεχόμενο του μουσείου Ασιατικής τέχνης είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Στον συγκεκριμένο χώρο μπορείτε να θαυμάσετε εκτός από την έκθεση αντικειμένων κινεζικής τέχνης, τη μνημειακή αίθουσα της γερουσίας, την αίθουσα του θρόνου, την αίθουσα συμποσίων και την κυκλική αίθουσα υποδοχής που τις ενώνει (ροτόντα). Στην κινέζικη πτέρυγα παρουσιάζονται εκθέματα από την Ινδία, τη Γκαντάρα (αρχαίο Πακιστάν), τη Καμπότζη, το Σιάμ (Ταϊλάνδη), το Νεπάλ, το Θιβέτ και την Ιαπωνία.

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα αποτελεί ένα από το πιο ιδιαίτερα και μοναδικά αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε στις διακοπές σας στο νησί.

Αρχαιολογικό μουσείο

Το αρχαιολογικό μουσείο στην Κέρκυρα είναι ένα από τα σπουδαία αξιοθέατα στο νησί με μεγάλη ιστορική άξια και φιλοξένει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία Ελλάδα.

Κέρκυρα - Αρχαιολογικό μουσείο
Κέρκυρα – Αρχαιολογικό μουσείο

Το αρχαιολογικό μουσείο στην Κέρκυρα φιλοξενεί ευρήματα που προέρχονται αποκλειστικά από το νησί της Κέρκυρας, όπως είναι το μνημειώδες και εντυπωσιακό αέτωμα της γοργούς από το ναό της θεάς Αρτέμιδος, το επιτύμβιο αρχαϊκό λιοντάρι του Μενεκράτη και το αριστερό τμήμα ενός αρχαϊκού αετώματος, που εικονίζει μια σκηνή διονυσιακού συμποσίου. Κατά την περιήγησή σας στο αρχαιολογικό μουσείο θα συναντήσετε χάρτες με τοπογραφικά και χρονολογικά στοιχεία για την κατοίκηση στο νησί και την πόλη στο νησί Κέρκυρα από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Στο αρχαιολογικό μουσείο πραγματοποιούνται κατά διαστήματα εκθέσεις ζωγραφικής και άλλες εκδηλώσεις εικαστικού περιεχομένου. Το μουσείο βρίσκεται στην πόλη της Κέρκυρας, δίπλα στο ξενοδοχείο Corfu palace. Το αρχαιολογικό μουσείο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Κέρκυρα και το επισκέπτονται πολλοί στις διακοπές τους στο νησί.

Αχίλλειο

Το Αχίλλειο στην Κέρκυρα αποτελεί ένα ιστορικό κτίσμα που χρονολογείται από το 1890 και είναι από τα αξιοθέατα του νησιού που έχουν μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική άξια.

Κέρκυρα - Αχίλλειο
Κέρκυρα – Αχίλλειο

Στην Κέρκυρα το Αχίλλειο είναι από τα σημαντικά αξιοθέατα ιστορικής και αρχιτεκτονικής σπουδαιότητας.  Το Αχίλλειο σχεδιάστηκε από τον ιταλό αρχιτέκτονα Rafael Carito, χτίστηκε το 1890 και βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από την πόλη, σε έναν κατάφυτο λόφο, περιτριγυρισμένο από κήπο. Πρόκειται για οίκημα, το οποίο κατασκευάστηκε για την αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας. Το Αχίλλειο είχε ζητήσει η ίδια σαν καταφύγιο στο νησί λόγω προβλημάτων υγείας που είχε. Η ονομασία του προέρχεται από τον Αχιλλέα και ολόκληρο το οίκημα είναι γεμάτο με αγάλματα ψευδοαρχαίου ύφους, που απεικονίζουν σκηνές από τη μυθολογία και από τα έπη του ομήρου. Το πιο γνωστό από αυτά είναι το «Αχιλλέας θνήσκων» του Χέρντερ. Επίσης, εντύπωση προκαλούν η νωπογραφία στην οροφή του ισογείου με τις τέσσερις εποχές, καθώς και η νωπογραφία στο παρεκκλήσι του κτιρίου με τη δίκη του χριστού.

Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, η οποία δολοφονήθηκε το 1898, το Αχίλλειο αγοράστηκε από τον Kάιζερ Βίλχελμ β. Ο ίδιος τοποθέτησε ένα ηλεκτρικό κουδούνι δίπλα στην τουαλέτα του, μια τεράστια σέλα αλόγου, που του χρησίμευε σαν γραφείο, καθώς και το κολοσσιαίο άγαλμα του Αχιλλέα με την επιγραφή «στον μέγιστο των ελλήνων από τον μέγιστο των γερμανών». Το παλάτι λειτουργεί πλέον ως μουσείο, το οποίο μπορείτε να επισκέπτεσθε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Το Αχίλλειο είναι ένα από τα γνωστά αξιοθέατα στην Κέρκυρα και το επισκέπτονται πολλοί επισκέπτες στις διακοπές τους στο νησί.

Νέο φρούριο

Το νέο φρούριο στην Κέρκυρα αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα ιστορικά αξιοθέατα στο νησί. Το νέο φρούριο χρονολογείται από το 16ο αιώνα.

Κέρκυρα - Νέο φρούριο
Κέρκυρα – Νέο φρούριο

Το νέο φρούριο στην Κέρκυρα κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα από τους βενετσιάνους, όταν το παλιό δεν ήταν πλέον επαρκές για την ασφάλεια του νησιού. Δημιουργός του νέου φρουρίου της Κέρκυρας ήταν ο βενετσιάνος αρχιτέκτονας Francisco Vitelli, ο οποίος λέγεται ότι για να εξασφαλίσει τα οικοδομικά υλικά κατεδάφισε περισσότερα από 2000 οικήματα, καθώς και την porta reale, μία από τις ομορφότερες πύλες της πόλης. Το  νέο φρούριο είναι χτισμένο σε δύο επίπεδα, προκειμένου να προστατεύει και το λιμάνι και την ενδοχώρα και η πύλη του είναι διακοσμημένη με έναν υπέροχο ανάγλυφο λέοντα του αγίου μάρκου. Στο νέο φρούριο θα δείτε δύο αγγλικούς στρατώνες και τον ναό της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας. Κατά τη διάρκεια των αιώνων το νέο φρούριο δέχτηκε πολλά πλήγματα και επιθέσεις, όπως στο β παγκόσμιο πόλεμο.

Στις μέρες μας το νέο φρούριο στην Κέρκυρα φιλοξενεί εγκαταστάσεις του πολεμικού ναυτικού, καθώς και εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, συναυλίες και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το νέο φρούριο δέχεται πολυάριθμους επισκέπτες και είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα στην Κέρκυρα.

Παλαιό φρούριο

Το παλαιό φρούριο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα στην Κέρκυρα και πολλοί επισκέπτες σπεύδουν να το επισκεφθούν στις διακοπές τους στο νησί.

Κέρκυρα - Η θέα από το παλαιό φρούριο
Κέρκυρα – Η θέα από το παλαιό φρούριο

Το παλαιό φρούριο στην Κέρκυρα είναι ένα από τα σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα και αποτελεί το πρώτο φρούριο της Κέρκυρας, το οποίο έχτισαν οι επιζήσαντες κερκυραίοι μετά την καταστροφή της Παλαιόπολης στο κανόνι, προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Πρόκειται για ένα αριστούργημα οχυρωματικής τέχνης τόσο της βυζαντινής εποχής όσο και της βενετσιάνικης, που υψώνεται στα ανατολικά της παλιάς πόλης σε μια απόκρημνη χερσόνησο. Την πύλη του φρουρίου τη συναντάμε μπροστά στο Λιστόν. Προκειμένου να μπούμε στο κάστρο διασχίζουμε τη γέφυρα πάνω από την κόντρα Φόσσα (τεχνητή τάφρο). Αριστερά και δεξιά της κεντρικής πύλης υψώνονται δύο μεγάλοι προμαχώνες, ενώ πάνω στις δύο κορυφές στέκουν αγέρωχα αφενός ο πύργος της ξηράς και αφετέρου ο πύργος της θάλασσας, οι οποίοι έδωσαν στην πόλη το βυζαντινό της όνομα, πόλη των κορυφών, Corfu.

Κέρκυρα - Παλαιό φρούριο
Κέρκυρα – Παλαιό φρούριο

Στο παλαιό φρούριο θα συναντήσετε επιβλητικά κτίρια βενετσιάνικης και εγγλέζικης προέλευσης, όπως είναι μια ενετική φυλακή, δύο αγγλικοί στρατώνες και ένα στρατιωτικό νοσοκομείο, στο οποίο στεγάζεται το μουσικό σχολείο. Κατά την επίσκεψη σας στο παλαιό φρούριο αξίζει να επισκεφθείτε επίσης τη δωρική εκκλησία του αγίου Γεωργίου, καθώς και τη βυζαντινή συλλογή με τις εικόνες και τα μωσαϊκά. Η θέα της παλιάς πόλης και της θάλασσας είναι μια από τις υπέροχες εικόνες που θα απολαύσετε εάν επισκεφτείτε το παλαιό φρούριο στις καλοκαιρινές σας διακοπές στην Κέρκυρα.

Μον Ρεπό

Το κτήμα Μον Ρεπό στην Κέρκυρα αποτελεί μια έκταση 258 στρεμμάτων και φιλοξένει πολύ σημαντικά αξιοθέατα από την αρχαία άλλα και νεότερη ιστορία του νησιού.

Κέρκυρα - Μον Ρεπό
Κέρκυρα – Μον Ρεπό

Το κτήμα του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα καταλαμβάνει 258 στρέμματα του λόφου της ανάληψης, όπου βρίσκεται η αρχαία πόλη της Κέρκυρας.  Το κτήμα του Μον Ρεπό είναι από τα πιο εντυπωσιακά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα στο νησί. Το επιβλητικό παλάτι που στέκει στο κέντρο του κτήματος το έχτισε ο άγγλος αρμοστής Frederic Adam (σύζυγος της κερκυραίας Νίνας Παλατιανού) σαν θερινή κατοικία το 1824 ή το 1826. Μετά το 1864, έχοντας πραγματοποιηθεί η ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, το Μον Ρεπό παραχωρήθηκε από τον δήμο στον βασιλιά Γεώργιο α. Τελικά το κτήμα πέρασε στην ιδιοκτησία της Κέρκυρας και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Στο Μον Ρεπό εκτός από το παλάτι θα έρθετε σε επαφή και με τα ερείπια σημαντικών αρχαιοτήτων, όπως τα ερείπια της πεντάκλιτης βασιλικής της αγίας Κέρκυρας, τον βωμό της Άρτεμης ή τον αρχαίο ναό της Κέρκυρας που σύμφωνα με κάποιους αρχαιολόγους ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα, ενώ κατά άλλους στον Ασκληπιό ή στον Απόλλωνα.

Ο ναός της ήρας, ο οποίος λέγεται ότι ήταν και ο μεγαλύτερος στην αρχαία Κέρκυρα βρίσκεται στα δεξιά του ανακτόρου, έχοντας όμως υποστεί πολλές φθορές. Το Μον Ρεπό είναι από τα αξιοθέατα που αξίζει πολύ να επισκεφτείτε στις διακοπές και στα ταξίδια σας στην Κέρκυρα.

Κανόνι

Το κανόνι στην Κέρκυρα είναι ένα από τα ιστορικά αξιοθέατα στο νησί και ένα πολύ όμορφο τουριστικό μέρος με φυσική ομορφιά και πανοραμική θέα.

Κέρκυρα - κανόνι
Κέρκυρα – κανόνι

Στην Κέρκυρα το κοσμοπολίτικο κανόνι είναι ένα από τα εντυπωσιακά αξιοθέατα και βρίσκεται στην ομώνυμη χερσόνησο με τις υπέροχες παραλίες και τα ακρογιάλια στη νότια πλευρά του νησιού. Εάν επισκεφθείτε το κανόνι, είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιαστείτε από την πανέμορφη θέα, την οποία συνθέτει το νησάκι με το μοναστήρι της Βλαχέρνας (με το οποίο ενώνεται με μια υπερυψωμένη λωρίδα γης), ο καταπράσινος βράχος στο βάθος, καθώς και το Ποντικονήσι με το μοναστήρι του παντοκράτορα. Σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες, η περιοχή του κανονιού ταυτίζεται με τα όρια της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας. Η ονομασία του προέρχεται από την πρώτη γαλλική κατοχή, όταν οι γάλλοι έστησαν εκεί την πυροβολαρχία. Για να φθάσετε στην μικρή πλατεία, θα ανηφορίσετε τον λόφο της ανάληψης. Στο μέρος αυτό οι γάλλοι επέλεξαν το 1798 να στήσουν το θρυλικό κανόνι. Στο κανόνι βρίσκεται και η είσοδος του καζίνο.

Στο κανόνι απολαμβάνεται τον καφέ σας και μπορείτε να θαυμάστε την απρόσκοπτη θέα που προσφέρει προς τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης του αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας». Το κανόνι είναι ένα από τα πολύ όμορφα αξιοθέατα στην Κέρκυρα που αξίζει να επισκεφτείτε στις διακοπές και στα ταξίδια σας στο νησί.

Ποντικονήσι

Το Ποντικονήσι είναι ένα μικρό νησί και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα στην Κέρκυρα. Το Ποντικονήσι χαρακτηρίζεται από το φυσικό πλούτο και τη φυσική ομορφιά του.

Κέρκυρα - Ποντικονήσι
Κέρκυρα – Ποντικονήσι

Το Ποντικονήσι είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα και το σήμα κατατεθέν στην Κέρκυρα. Το Ποντικονήσι είναι ένας καταπράσινος βράχος καταμεσής της θάλασσας στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Χαλικιόπουλου. Ωστόσο η πρόσβαση στο Ποντικονήσι απαγορεύεται καθώς πρόκειται για ένα φυσικό μουσείο. Εάν επιμένετε να το επισκεφθείτε πρέπει να ξέρετε ότι η στάση θα είναι ολιγόλεπτη και κάτω από την αυστηρή επιτήρηση των φυλάκων. Η μοναδική μέρα του χρόνου, που επιτρέπεται η πρόσβαση στο εσωτερικό του είναι η μεταμόρφωση του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου, όταν γιορτάζει το μοναστήρι και το επισκέπτονται για προσκύνημα.

Το Ποντικονήσι οφείλει την ονομασία του στο μικρό του μέγεθος. Από την οδύσσεια μαθαίνουμε ότι η Κέρκυρα ήταν ο τελευταίος σταθμός του Οδυσσέα. Σύμφωνα με το μύθο, το Ποντικονήσι ήταν στην πραγματικότητα το καράβι του Οδυσσέα, το οποίο ο Ποσειδώνας μεταμόρφωσε σε αυτόν τον υπέροχο καταπράσινο βράχο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Το Ποντικονήσι είναι από τα αξιοθέατα που σίγουρα θα θαυμάσετε στις διακοπές και στα ταξίδια σας στην Κέρκυρα.

Λίστον

Το Λίστον είναι ένα σύνολο από ιστορικά κτίρια ενετικής και γαλλικής αρχιτεκτονικής και αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακά και ιδιαίτερα αξιοθέατα στην Κέρκυρα.

Κέρκυρα - Λίστον
Κέρκυρα – Λίστον

Το Λιστόν βρίσκεται στην Κέρκυρα στην κεντρική πλατεία του νησιού, στη Σπιανάδα και αποτελείται από κτίρια ενετικής και γαλλικής αρχιτεκτονικής. Το Λιστόν είναι ένα από τα πλέον εντυπωσιακά αξιοθέατα στην Κέρκυρα. Καθώς περιδιαβαίνετε στον πεζόδρομο του Λιστόν θα συναντήσετε δεκάδες καφέ και εστιατόρια, στεγασμένα στις μεγάλες τοξωτές στοές με τις υπέροχες καμάρες ή βόλτες όπως τις λένε οι κερκυραίοι. Η ονομασία Λιστόν δόθηκε από την Κέρκυρα και πιθανότατα σχετίζεται με τη λέξη «λίστα», που στη βενετσιάνικη διάλεκτο σημαίνει «ευθεία γραμμή» ή με τους ευγενείς που συνήθιζαν να κάνουν εκεί τη βόλτα τους μόνο αν ήταν εγγεγραμμένοι στη «λίστα των ευγενών».

Τα κτίρια στο Λιστόν σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Lesseps. Οι στοές αποτελούν το χαρακτηριστικό στοιχείο της αστικής ζωής της Κέρκυρας. Η περιοχή αυτή είναι κοσμική και είναι ένα καλό μέρος για να απολαύσετε τον καφέ σας. Το Λιστόν αποτελεί ένα από τα μοναδικά αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε στις διακοπές και στα ταξίδια σας στην Κέρκυρα.

Ναός Άγιος Σπυριδώνας

Ο ναός Άγιος Σπυρίδωνας στην Κέρκυρα είναι μια ιστορική εκκλησία που χτίσθηκε το 1589 και αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα θρησκευτικά αξιοθέατα στο νησί.

Κέρκυρα - ναός Άγιος Σπυρίδωνας
Κέρκυρα – ναός Άγιος Σπυρίδωνας

Ο ναός Άγιος Σπυρίδωνας στην Κέρκυρα είναι μια εκκλησία που χτίστηκε το 1589. Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι ο πολιούχος του νησιού και η ομώνυμη εκκλησία αποτελεί ένα από τα ιστορικά αξιοθέατα στην Κέρκυρα. Ο ναός Άγιος Σπυρίδωνας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης στην Κέρκυρα. Όπως σε όλες τις εκκλησίες των νησιών στο ιόνιο, το σχήμα του ναού Άγιος Σπυρίδωνας είναι μακρόστενο και χαμηλοτάβανο, με εντυπωσιακό πυργοειδές καμπαναριό, το οποίο παρουσιάζει εξαιρετική ομοιότητα με το καμπαναριό της εκκλησίας του αγίου Γεωργίου των ελλήνων στη Βενετία, με την οποία χτίστηκαν περίπου την ίδια εποχή. Μέσα στον ναό,  εκτός από τις υπέροχες εικόνες, θα συναντήσετε στα δεξιά του ιερού μια αργυρή λάρνακα, μέσα στην οποία φυλάσσονται τα λείψανα του αγίου. Την ημέρα της εορτής του αγίου Σπυρίδωνα, καθώς και στις λιτανείες, γίνεται περιφορά της λάρνακας στην πόλη. Αξίζει επίσης να δείτε τα αυθεντικά πλαίσια των φατνωμάτων στην οροφή του ναού Άγιος Σπυρίδωνας, στα οποία αναπαριστώνται σκηνές από τη ζωή του αγίου Σπυρίδωνα και του ευαγγελίου, καθώς και τις τοιχογραφίες, που είναι αντίγραφα των αρχικών, τις οποίες είχε φιλοτεχνήσει ο Παναγιώτης Δοξαράς το 1727.

Στον ναό του αγίου Σπυρίδωνα μπορείτε να φθάσετε εύκολα περιδιαβαίνοντας την παλιά πόλη και την οδό Νικηφόρου Θεοτόκη και αφού περάσετε το Λιστόν θα συναντήσετε στα δεξιά σας την ομώνυμη πλατεία με τον ιερό ναό να δεσπόζει στο βάθος. Ο ναός Άγιος Σπυρίδωνας αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα θρησκευτικά αξιοθέατα στην Κέρκυρα.

Scroll to Top