Ιθάκη – Ιστορία

Η Ιστορία στην Ιθάκη αρχίζει από τα προϊστορικά χρόνια και υπάρχουν ευρήματα και καταγραφές που μαρτυρούν τη δραστηριότητα του νησιού στην αρχαιότητα και την εξέλιξη του μεγάλου πολιτισμού στην Ελλάδα.

Ιθάκη - Ιστορία
Ιθάκη – Ιστορία

Η Ιθάκη έχει πανάρχαια ιστορία και είναι το πιο γνωστό νησί από την αρχαιότητα, αφού υμνήθηκε όσο κανένας άλλος τόπος από τον αρχαίο ποιητή όμηρο, στα δύο του έπη Ιλιάδα και οδύσσεια.
Το νησί της Ιθάκης κατοικείται από την νεολιθική εποχή, ενώ σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, το όνομά της το πήρε από τον Ίθακο, γιο του βασιλιά Πτερελάου.

Αν και το βασίλειο του Οδυσσέα δεν έχει ανακαλυφθεί, πιστεύεται ότι υπήρχε στο νησί. Οι αναφορές στην οδύσσεια σε μέρη που έδρασε ο Οδυσσέας , όπως το σπήλαιο των νυμφών και η σπηλιά του Ευμαίου, ταιριάζουν στην φύση του νησιού. Γεγονός, πάντως είναι ότι έχουν ανακαλυφθεί πολλά ευρήματα αρχαιολογικά στην σπηλιά του Λοΐζου και στα Πηλικάτα, που πιστοποιούν την κατοίκηση από τα αρχαία χρόνια.

Σύμφωνα με την ιστορία μέχρι το 394 μΧ. Το νησί βρίσκεται κάτω από την ρωμαϊκή κυριαρχία, ενώ από το 394 μΧ. Και μετά η Ιθάκη γίνεται μέρος της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Το 1185 το νησί γνωρίζει την κυριαρχία των Νορμανδών, ενώ το 1204 περνάει στα χέρια των Ορσίνι.
Το 1479 η Ιθάκη βρίσκεται υπό την τουρκική κυριαρχία, μέχρι το 1503 όπου το νησί πωλείται στους ενετούς και παραμένει στην κυριαρχία τους έως το 1797 που όλα τα Επτάνησα, μαζί με την Ιθάκη, βρίσκονται κάτω από την εξουσία των Γάλλων.

Το 1809 ξεκινά η περίοδος της αγγλοκρατίας και ιδρύονται «οι Ηνωμένες Πολιτείες των Ιονίων Νήσων».

Το 1864 τα Επτάνησα ενσωματώνονται με τον Ελλαδικό χώρο.

Στη νεότερη ιστορία, η Ιθάκη παρουσιάζει μία περίοδο ανάπτυξης. Ιδρύονται σχολεία και κτίζονται δημόσιοι χώροι ενώ γίνονται πολλά δημόσια έργα ανάπτυξης, με κυριότερο το εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού στο βαθύ το 1923.
Το 1953 ένας καταστροφικός σεισμός, προκαλεί μεγάλες ζημιές στο νησί ενώ μέρος οικισμών και χωριών καταστρέφεται ολοκληρωτικά. Η αποκατάσταση των ζημιών στέφτηκε με επιτυχία, χάρη στην βοήθεια του κράτους και των μεταναστών από την Ιθάκη.

Η ιστορία στην Ιθάκη είναι πλούσια από τα αρχαία χρόνια και το νησί διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο σε σημαντικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Τα ιστορικά ευρήματα που έχουν βρεθεί από ανασκαφές στο νησί χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή.

Scroll to Top