Ιθάκη – Αξιοθέατα

Η Ιθάκη είναι από τα νησιά με πολλά και σπουδαία αξιοθέατα. Υπάρχουν αξιοθέατα μεγάλης ιστορικής σπουδαιότητας όπως η Παλαιοχώρα και το αρχαιολογικό μουσείο, λαογραφικής σημασίας όπως το Ναυτικό μουσείο και φυσικής ομορφιάς όπως το σπήλαιο των νυμφών.

Παλαιοχώρα

Η είναι ένα από τα πιο σπουδαία αξιοθέατα στην Ιθάκη. Αποτελεί έναν αρχαίο οικισμό με ιδιαίτερη Ιστορία από την περίοδο του μεσαίωνα και της ενετοκρατίας.

Ιθάκη - Παλαιοχώρα
Ιθάκη – Παλαιοχώρα

Η Παλαιοχώρα στην Ιθάκη βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το Περαχώρι. Η Παλαιοχώρα είναι η παλαιά πρωτεύουσα του νησιού της Ιθάκης. Η πόλη έχει κατοικηθεί από την μεσαιωνική περίοδο ενώ κατά την περίοδο της ενετοκρατίας υπήρξε ο σημαντικότερος οικισμός του νησιού της Ιθάκης. Στην Παλαιοχώρα σώζονται ερείπια κατοικιών καθώς και βυζαντινών ναών οι οποίοι είναι στολισμένοι στο εσωτερικό τους με βυζαντινές τοιχογραφίες.

Η Παλαιοχώρα στην Ιθάκη αποτελεί ένα από τα σπουδαία αξιοθέατα με μεγάλη ιστορική σημασία αλλά και πολιτισμικό ενδιαφέρον. Η Παλαιοχώρα είναι από τα αξιοθέατα που τα επισκέπτονται πολλοί επισκέπτες κάθε χρόνο στις διακοπές, στα ταξίδια και στις εκδρομές τους στο νησί.

Εκκλησία της Ανώγης

Η εκκλησία της Ανώγης αποτελεί ένα από τα σημαντικά θρησκευτικά Αξιοθέατα στην Ιθάκη. Η εκκλησία της Ανώγης έχει εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και φιλοξενεί μοναδικά έργα τέχνης.

Ιθάκη - Εκκλησία της Ανώγης
Ιθάκη – Εκκλησία της Ανώγης

Η εκκλησία της Ανώγης στην Ιθάκη είναι αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου και ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα. Η εκκλησία είναι βασιλικού ρυθμού και το εσωτερικό του ναού κοσμείται από βυζαντινές τοιχογραφίες. Ο ναός έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Δίπλα στον ναό βρίσκεται το επιβλητικό καμπαναριό, βενετσιάνικης τεχνοτροπίας, και χρονολογείται το 1682. Η εκκλησία της Ανώγης είναι ένα εξαιρετικό θρησκευτικό αξιοθέατο και ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα στην Ιθάκη που το επισκέπτονται πολλοί επισκέπτες στις καλοκαιρινές διακοπές, στα ταξίδια και στις εκδρομές τους στο νησί.

Ιερός Ναός Παναγίας

Ο ιερός Ναός Παναγίας αποτελεί ένα από τα σημαντικά θρησκευτικά Αξιοθέατα στην Ιθάκη. Ο ιερός Ναός Παναγίας χρονολογείται από το 1800 αλλά κτίστηκε γύρω από ένα ακόμα πιο παλαιό εκκλησάκι.

Ιθάκη - ιερός Ναός Παναγίας
Ιθάκη – ιερός Ναός Παναγίας

Ο ιερός ναός παναγίας στην Ιθάκη χτίστηκε το 1800 και βρίσκεται στην περιοχή Λινοβρόχια. Προϋπήρχε ένας μικρός ναός ο οποίος επεκτάθηκε για να  καλύψει τις ανάγκες των ενοριτών. Το ξύλινο τέμπλο που υπάρχει στο ναό, είναι εντυπωσιακό και χρονολογείται από το 1793. Ο ιερός ναός παναγίας αποτελεί ένα από τα σημαντικά θρησκευτικά αξιοθέατα στην Ιθάκη και τον επισκέπτονται πολλοί πιστοί στις διακοπές ή στα ταξίδια τους στην Ιθάκη..

Σπήλαιο Λοΐζου

Το σπήλαιο Λοΐζου στην Ιθάκη αποτελεί ένα από τα Αξιοθέατα μεγάλης φυσικής ομορφιάς αλλά και ιστορικής σπουδαιότητας. Πρόκειται για ένα αρχαίο σπήλαιο σε μια περιοχή με χιλιάδες χρόνια Ιστορία.

Ιθάκη - Σπήλαιο Λοΐζου
Ιθάκη – Σπήλαιο Λοΐζου

Το σπήλαιο Λοΐζου βρίσκεται στον κόλπο της πόλης σταυρός στην Ιθάκη. Εκεί υπάρχει μία βυθισμένη πόλη. Υπήρξε το κέντρο λατρείας του πρωτοελλαδικού πολιτισμού και τα ευρήματα που ήρθαν στο φως από το σπήλαιο Λοΐζου αποδεικνύουν την ύπαρξη λιμανιού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά τους μυκηναϊκούς, ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους

Το σπήλαιο Λοΐζου στην Ιθάκη αποτελεί ένα μοναδικό αξιοθέατο τεράστιας ιστορικής σπουδαιότητας και συνδέεται άμεσα με το μεγάλο ελληνικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στο νησί τα προϊστορικά και αρχαία χρόνια. Το σπήλαιο Λοΐζου είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα στην Ιθάκη και πολλοί είναι οι επισκέπτες που επιλέγουν να το επισκεφτούν το καλοκαίρι στις διακοπές και στα ταξίδια τους στο νησί.

Σπήλαιο νυμφών

Το σπήλαιο των νυμφών στην Ιθάκη είναι ένα από τα αξιοθέατα με μεγάλη φυσική ομορφιά και λαογραφική και ιστορική παράδοση από την αρχαία Ελλάδα.

Ιθάκη - σπήλαιο νυμφών
Ιθάκη – σπήλαιο νυμφών

Το σπήλαιο των νυμφών είναι ένα από τα αξιοθέατα μεγάλης φυσικής ομορφιάς στην Ιθάκη. Πρόκειται για ένα σπήλαιο με δύο εισόδους, που σύμφωνα με την παράδοση, η μία είναι για τους θνητούς ενώ η άλλη για τους θεούς. Το εσωτερικό του σπηλαίου κοσμείται από σταλακτίτες και ταυτίζεται με το σπήλαιο που έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα του βασιλιά των Φαιάκων, Αλκίνοου, σύμφωνα με τον όμηρο.
Το σπήλαιο των νυμφών είναι ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα στην Ιθάκη, χαρακτηρίζεται από πλούσια φυσική ομορφιά ενώ έχει λαογραφική και ιστορική σημασία και το επισκέπτονται πολλοί επισκέπτες το καλοκαίρι στις διακοπές και στα ταξίδια τους στο νησί.

Αρχαία ακρόπολη
Η αρχαία ακρόπολη είναι ένα από τα Αξιοθέατα στην Ιθάκη που μαρτυρούν το μεγάλο ελληνικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στο νησί στα αρχαία χρόνια.

Ιθάκη - αρχαία ακρόπολη
Ιθάκη – αρχαία ακρόπολη

Η αρχαία ακρόπολη στην Ιθάκη βρίσκεται στην κορυφή του λόφου αετός. Η Ιθάκη είναι από τα νησιά με μεγάλη ιστορία που ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με τους ντόπιους τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης ανήκουν στο παλάτι του Οδυσσέα. Όπως και αν έχει παντός η αρχαία ακρόπολη  στην Ιθάκη αποτελεί δείγμα του μεγάλου αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο νησί.

Στην Ιθάκη η αρχαία ακρόπολη αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα ιστορικά αξιοθέατα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και αξίζει να την επισκεφτείτε στις διακοπές και στα ταξίδια σας στο νησί.

Το σπίτι του Καραΐσκάκη

Το σπίτι του Γεωργίου Καραϊσκάκη βρίσκεται στην Ιθάκη και σώζεται ένα μέρος του μόνο. Ωστόσο αποτελεί ένα από τα σημαντικά Αξιοθέατα για από τη νεότερη ελληνική Ιστορία.

Ιθάκη - το σπίτι του Καραΐσκάκη
Ιθάκη – το σπίτι του Καραΐσκάκη

Το σπίτι του Καραΐσκάκη βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του λιμανιού στην Ιθάκη, στο χωριό. Σώζεται μέρος ενός πέτρινου σπιτιού που λέγεται ότι έζησε μέχρι την έναρξη της επανάστασης του 1821 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Το σπίτι του Καραΐσκάκη στην Ιθάκη αποτελεί ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα μεγάλης ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα και την ελληνική ιστορία.

Λαογραφικό Ναυτικό μουσείο

Το λαογραφικό Ναυτικό μουσείο αποτελεί ένα από τα ιδιαίτερα Αξιοθέατα στην Ιθάκη. Τα μοναδικά εκθέματα προέρχονται από τη μεγάλη ελληνική ναυτική Ιστορία και τη λαογραφική παράδοση της Ιθάκης.

Ιθάκη - Λαογραφικό Ναυτικό μουσείο
Ιθάκη – Λαογραφικό Ναυτικό μουσείο

Τα λαογραφικό ναυτικό μουσείο Ιθάκης στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτήριο της ΔΕΗ.  Το λαογραφικό ναυτικό μουσείο στην Ιθάκη ιδρύθηκε το 1997 και διαθέτει μία πλούσια συλλογή, με τον αριθμό των εκθεμάτων να πλησιάζουν τα δύο χιλιάδες. Ανάμεσα σε αυτά τα εκθέματα ξεχωρίζει μία συλλογή από παλιές φωτογραφίες και από μουσικά όργανα, αντικείμενα οικιακού εξοπλισμού καθώς και παλιό ναυτιλιακό εξοπλισμό.

Το λαογραφικό ναυτικό μουσείο στην Ιθάκη αποτελεί ένα μουσείο με ιδιαίτερο χαρακτήρα και πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα που προέρχονται από την πλούσια ελληνική ναυτική ιστορία και την λαογραφική παράδοση του νησιού. Το λαογραφικό ναυτικό μουσείο είναι ένα από τα πολύ αξιόλογα αξιοθέατα Ιθάκη. Πολλοί επισκέπτες σπεύδουν να επισκεφτούν το λαογραφικό ναυτικό μουσείο στις διακοπές και στα ταξίδια τους στο νησί Ιθάκη.

Αρχαιολογικό μουσείο Σταυρού

Το αρχαιολογικό μουσείο Σταυρού στην Ιθάκη είναι ένα μοναδικό μουσείο που φιλοξενεί εντυπωσιακά ευρήματα από την αρχαία ελληνική Ιστορία και τα ομηρικά χρόνια.

Ιθάκη - αρχαιολογικό μουσείο Σταυρού
Ιθάκη – αρχαιολογικό μουσείο Σταυρού

Το αρχαιολογικό μουσείο Σταυρού στην Ιθάκη κτίστηκε κατά την περίοδο 1963-1965 μετά τον καταστροφικό σεισμό και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1972. Το το αρχαιολογικό μουσείο Σταυρού βρίσκεται στην περιοχή Πηλικάτα στην Ιθάκη. Τα εκθέματα που φιλοξενεί το μουσείο Σταυρού είναι πολλά και σημαντικά και προέρχονται από την αρχαία ελληνική ιστορία. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει μία πήλινη γυναικεία μάσκα και ένα αγαλματίδιο που παριστάνει τον Οδυσσέα δεμένο στο κατάρτι του πλοίου του, για να αντισταθεί στο τραγούδι των σειρήνων.

Το αρχαιολογικό μουσείο Σταυρού είναι ένα από τα μοναδικά αξιοθέατα στην Ιθάκη και προτείνεται σε όλους τους επισκέπτες να το επισκεφτούν στις διακοπές ή σε στα ταξίδια τους στο νησί.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το αρχαιολογικό μουσείο αποτελεί ένα από τα αξιόλογα Αξιοθέατα στην Ιθάκη. Τα περισσότερα ευρήματα που εκθέτονται προέρχονται από τη γεωμετρική περίοδο στην αρχαία ελληνική Ιστορία.

Ιθάκη - Aρχαιολογικό Mουσείο
Ιθάκη – Aρχαιολογικό Mουσείο

Το αρχαιολογικό μουσείο είναι ένα από το πιο αξιοθέατα στην Ιθάκη. Το αρχαιολογικό μουσείο φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν κυρίως στην νότια Ιθάκη. Σημαντικά εκθέματα είναι τα αγγεία από την γεωμετρική εποχή καθώς και τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης και τα νομίσματα. Η γεωμετρική εποχή είναι η περίοδος της στην αρχαία ελληνική ιστορία που λαμβάνει μέρος περίπου από το 1100 π.χ. Έως και το 800 π.χ. Και πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίοδο στην ιστορία.

Το αρχαιολογικό μουσείο είναι πολύ ενδιαφέρον και το επισκέπτονται πολλοί επισκέπτες στις διακοπές τους ή στα ταξίδια τους στο νησί Ιθάκη.

Scroll to Top