Η Ύδρα είναι ένα από τα πιο ιστορικά νησιά της Ελλάδας. Η Ιστορία της Ύδρας ξεκινά από τη νεολιθική εποχή. Επίσης σημαντικός ήταν ό ρόλος του Νησιού στον Αγώνα του 1821.

Η ιστορία στην Ύδρα είναι μεγάλη και πλούσια σε γεγονότα, ενώ οι ιστορικές καταγραφές και τα ευρήματα χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή. Η Ύδρα σύμφωνα με νεότερες αρχαιολογικές έρευνες, έχει κατοικηθεί από τη νεολιθική εποχή. Δρύοπες, Μυκηναίοι, Κάρες, Σάμιοι, Αθηναίοι πρόσφυγες της εποχής των περσικών πολέμων, εποίκησαν και κατοίκησαν την Ύδρα. Η ακμή του νησιού συνέπεσε με την πρωτοελλαδική και την μυκηναϊκή εποχή. Το νησί ήταν εμπορικό-ναυτικό κέντρο, ανάμεσα στην Πελοπόννησο και τα νησιά του αιγαίου. Η περιοχή της επισκοπής, του αγίου Γεωργίου-αγίου Νικολάου Μπίστη, το Μπαλί, η ακρόπολη του Βλυχού και η περιοχή της ζωοδόχου πηγής της Ζούρβας, ήταν σημαντικοί οικισμοί εκείνης της εποχής.
Η ιστορία στην Ύδρα συνεχίζεται στην κλασσική εποχή που το νησί ήταν στη δικαιοδοσία της Ερμιόνης. Κατόπιν την αγόρασαν Σάμιοι πολιτικοί εξόριστοι που οχύρωσαν την ακρόπολη του Βλυχού. Οι Σάμιοι αφού ήρθαν σε σύγκρουση και μετά από ήττα με τους αιγινήτες, πούλησαν την Ύδρα στους Τροιζήνιους. Την κλασσική εποχή η Ύδρα παρουσιάζει ένα συγγραφέα κωμωδιών, τον Ευάγη τον Υδρεάτη. Την ρωμαίικη και κατόπιν την βυζαντινή περίοδο το νησί κατοικείται ανελλιπώς. Τον 17ο αιώνα ήταν κτήση των ενετών και τον 18ο αιώνα περιέρχεται στους τούρκους έως την επανάσταση του 1821.
Η ιστορία στην Ύδρα διαθέτει πολλές καταγραφές από τον ελληνικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν σημαντική η βοήθειά της Ύδρας. Οι παραμονές του ιερού αγώνα, βρίσκουν το νησί πανέτοιμο οικονομικά και πολεμικά. Διαθέτει 130 ετοιμοπόλεμα πλοία χωρητικότητας 30.000 τόνων, 5.400 άνδρες και 2.400 κανόνια. Δίκαια ο Ιμπραήμ αποκάλεσε την Ύδρα μικρή Αγγλία. Ο υδραίικος στόλος κυριάρχησε στη θάλασσα κατά το επταετή αγώνα, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας, θυσιάζοντας ανθρώπινες ζωές, πλοία και χρήματα.