Αίγινα – Αξιοθέατα

 

Τα αξιοθέατα στην Αίγινα είναι πολλά και ιδιαίτερα. Μπορείτε να επισκεφτείτε κάστρα, εκκλησίες, μοναστήρια, αρχαιολογικούς χώρους αλλά και ιστορικά κτίρια

 

Κυβερνείο

Το κυβερνείο στην Αίγινα αποτελεί κτίριο μεγάλης σπουδαιότητας για την ιστορία της νεότερης Ελλάδας και ένα από τα πλέον σημαντικά αξιοθέατα. Το κυβερνείο στην Αίγινα φιλοξένησε την πρώτη κυβέρνηση στην ελεύθερη Ελλάδα.

Κυβερνείο - Αίγινα
Κυβερνείο – Αίγινα

Το κυβερνείο στην Αίγινα είναι ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα του νησιού.  Το κυβερνείο βρίσκεται κοντά στη μητρόπολη, στο κέντρο της πόλης. Είναι ένα σημαντικότατο κτίριο για την νεώτερη ελληνική ιστορία. Το κτίριο ανήκε στον Αιγινήτη αρχιμανδρίτη, Γρηγόριο Μοίρα. Πρόκειται για το κτίριο που στέγασε την πρώτη κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδος και ταυτόχρονα ήταν η κατοικία του Ιωάννη Καποδίστρια. Το κυβερνείο είναι ένα διώροφο πετρόκτιστο κτίριο, με ξύλινη κεραμοσκεπή.  Στον πρώτο όροφο, το πρώτο δωμάτιο ήταν το γραφείο και στη συνέχεια η κατοικία του κυβερνήτη, ενώ στο ισόγειο στεγάστηκαν οι κυβερνητικές υπηρεσίες. Την επισκευή του και πιθανόν την προσθήκη του ορόφου ανέλαβε τότε ο Κεφαλλονίτης μηχανικός Θεόδωρος Βαλλιάνος.

Το κυβερνείο στην Αίγινα είναι ένα κτίριο ιστορικής σπουδαιότητας για την ιστορία της νεότερης Ελλάδος και ένα αξιοθέατο που ο καθένας αξίζει να επισκεφτεί στις διακοπές ή στα ταξίδια του στο νησί.

 

Πύργος Μαρκέλλου

Ο πύργος του Μαρκέλλου στην Αίγινα είναι ένα από το πολύ ιδιαίτερα αξιοθέατα στο νησί. Ο πύργος του Μαρκέλλου χρονολογείται από το 17 αιώνα και ανακαινίστηκε το 1802.

Πύργος του Μαρκέλλου - Αίγινα
Πύργος του Μαρκέλλου – Αίγινα

Ο πύργος του Μαρκέλλου στην Αίγινα αποτελεί ένα από τα πολύ ιδιαίτερα αξιοθέατα. Ο πύργος του Μαρκέλλου ήταν ένας ενετικός πύργος – παρατηρητήριο που χτίστηκε στο τέλος του 17ου αιώνα. Το κτίριο ανακαινίστηκε από τον πρόκριτο φιλικό, αγωνιστή και βουλευτή Σπυρίδωνα Μάρκελλο, το 1802. Στον πύργο του Μαρκέλλου στεγάστηκε η πρώτη ελληνική αντικυβερνητική επιτροπή από το 1826-1828 και για ένα χρονικό διάστημα τα ταμείο του ελληνικού κράτους. Σήμερα στον πύργο του Μαρκέλλου στεγάζονται το καποδιστριακό πνευματικό κέντρο του δήμου της Αίγινας και το κέντρο κοινωνικού προβληματισμού Σπύρος Αλεξίου. Το ισόγειο του πύργου, σήμερα χρησιμοποιείται περιστασιακά ως εκθετικός χώρος.

Ο πύργος του Μαρκέλλου στην Αίγινα είναι ένα από τα αξιοθέατα που αξίζει να δείτε στις καλοκαιρινές διακοπές και στα ταξίδια σας στο νησί

 

Ιστορικό μουσείο

Το ιστορικό μουσείο στην Αίγινα αποτελεί ένα από το σημαντικά αξιοθέατα. Το ιστορικό μουσείο παρουσιάζει εκθέματα της λαογραφικής ιστορίας ενώ φιλοξενεί και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ιστορικό μουσείο - Αίγινα
Ιστορικό μουσείο – Αίγινα

Το ιστορικό μουσείο της Αίγινας είναι ένα από τα πλέον γνωστά αξιοθέατα στην Αίγινα. Το ιστορικό μουσείο βρίσκεται στην οδό Σπύρου Ρόδη. Στο ισόγειο του ιστορικού μουσείου υπάρχει ένας εκθεσιακός χώρος και ο οποίος  παράλληλα χρησιμοποιείται σαν πνευματικό κέντρο. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν πολλά ιστορικά και λαογραφικά εκθέματα. Στον κήπο του μουσείου παρουσιάζονται συχνά διάφορες θεατρικές παραστάσεις.
Το ιστορικό μουσείο στην Αίγινα αποτελεί ένα από τα αξιόλογα αξιοθέατα και ένα ζωντανό πολυχώρο που φιλοξενεί μέρος της πολιτιστικής δραστηριότητας του νησιού. Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να σας κάνουν να επισκεφθείτε το ιστορικό μουσείο της Αίγινας στις καλοκαιρινές διακοπές και στα ταξίδια σας στο νησί.

 

Μητρόπολη της Αίγινας

Η Μητρόπολη της Αίγινας είναι ένας τριτόκλιτος ναός κτισμένος το 1827. Η Μητρόπολη της Αίγινας αποτελεί ένα από τα ιστορικά αξιοθέατα που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στην Αίγινα.

Μητρόπολη της Αίγινας - Αίγινα
Μητρόπολη της Αίγινας – Αίγινα

Η Μητρόπολη της Αίγινας αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα στην Αίγινα. Η μητρόπολη είναι ένας τριτόκλιτος ναός, με τρεις κόκκινους τρούλους, εκ των οποίων το μεσαίο κλίτος είναι αφιερωμένο στην εορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου το δεξί κλίτος του ναού είναι αφιερωμένο προς τιμήν του πολιούχου της Αίγινας, του αγίου Διονυσίου και το αριστερό κλίτος είναι αφιερωμένο στον άγιο Ιωάννη τον θεολόγο. Ο μητροπολιτικός ναός της Αίγινας χτίστηκε το 1806 με χρήματα της Ιεράς μονής της Χρυσολεόντισσας. Η μητρόπολη, εκτός των άλλων χρησιμοποιήθηκε σαν βουλευτήριο το 1827 και το 1828, για την ορκωμοσία της πρώτης κυβέρνησης της Ελλάδος, ως χώρος συνάθροισης της εκλεκτικής συνέλευσης των δημογερόντων και για ένα μικρό χρονικό διάστημα κάλυψε τις ανάγκες του αλληλοδιδακτικού. Στην μητρόπολη υποδέχτηκαν οι Αιγινήτες τον κυβερνήτη Καποδίστρια στις 11 Ιανουαρίου του 1828.
Η μητρόπολη της Αίγινας είναι ένα από τα αξιοθέατα που μπορεί να θαυμάσει και να επισκεφτεί κάποιος στην Αίγινα στις καλοκαιρινές διακοπές και στα ταξίδια του στο νησί.

 

Αρχαιολογικό μουσείο

Το αρχαιολογικό μουσείο στην Αίγινα είναι πολύ αξιόλογο και ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα. Το αρχαιολογικό μουσείο ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια και φιλοξενεί πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα.

Αρχαιολογικό μουσείο - το κυβερνείο της Αίγινας - Αίγινα
Αρχαιολογικό μουσείο – Το κυβερνείο της Αίγινας – Αίγινα

Το αρχαίολoγικό μουσείο στην Αίγινα φιλοξενεί αρχαία κατάλοιπα και κειμήλια. Ιδρύθηκε το 1828 από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Στο αρχαιολογικό μουσείο υπάρχουν διάφορα αγγεία, πήλινα, κεραμικά, αλάβαστρα, λύχνοι, αγαλματίδια, επιγραφές, νομίσματα, όπλα και χάλκινα σκεύη. Στον προθάλαμο του μουσείου υπάρχει αναπαράσταση πρωτοελλαδικής κατοικίας, το λεγόμενο λευκό σπίτι με δύο ορόφους και χυτήριο από χαλκό ενώ στον αίθριο χώρο του μουσείου υπάρχουν επιτύμβια ανάγλυφα από το νεκροταφείο της Ρήνειας.
Το αρχαίολoγικό μουσείο στην Αίγινα αποτελεί ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα αξιοθέατα και το επισκέπτονται πολλοί στις διακοπές και στα ταξίδια τους στο νησί.

 

Ναός Ελλάνιου Δια

Ο ναός Ελλάνιου Δία στην Αίγινα αποτελεί ένα σπουδαίο εύρημα από τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα και ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα. Ο ναός Ελλάνιου Δία βρίσκεται στο Ελλάνιο Όρος.

Ναός Ελλάνιου Δια - Αίγινα
Ναός Ελλάνιου Δια – Αίγινα

Ο ναός Ελλάνιου Δία στην Αίγινα βρίσκεται στο Ελλάνιο όρος που είναι το πιο ψηλό βουνό της Αίγινας. Ο ναός Ελλάνιου Δία αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα στο νησί. Ο ναός έχει ύψος 532 μέτρα και στην κορυφή του βρίσκεται το εκκλησάκι της ανάληψης. Κατά την μυθολογία σε περίοδο ξηρασίας ο Αιακός παρακάλεσε τον Δία για να βρέξει. Οι παρακλήσεις του εισακούστηκαν και στην συνέχεια ο Αιακός έχτισε ένα ιερό προς τιμήν του Ελλάνιου
Δία, στην σημερινή θέση σφυρίχτρες στην Αίγινα. Από το ναό Ελλάνιου Δία σώζεται ένας τοίχος από τους ελληνιστικούς χρόνους και δίπλα του μια πέτρινη σκάλα. Στο πάνω μέρος της σκάλας υπάρχει ένας επίπεδος χώρος επάνω στον οποίο είχε κτιστεί το ιερό του Ελλάνιου Δία.
Ο ναός Ελλάνιου Δία στην Αίγινα είναι ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα και ένα από τα γνωστά αξιοθέατα στην Αίγινα που αξίζει να επισκεφτείτε στις καλοκαιρινές διακοπές και στα ταξίδια σας στο νησί.

 

Ναός Αθηνάς Αφαίας

Ο ναός της Αθηνάς Αφαίας στην Αίγινα αποτελεί ένα ακόμα από τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα που μπορεί κανείς να επισκεφθει στο νησί.

Ναός της Αθηνάς Αφαίας - Αίγινα
Ναός της Αθηνάς Αφαίας – Αίγινα

Ο ναός της Αθηνάς Αφαίας στην Αίγινα βρίσκεται στα βόρεια του νησιού και είναι κτισμένος μέσα σε δάσος από πεύκα ενώ έχει θέα την απέραντη γαλάζια θάλασσα. Ο ναός είναι σε πολύ καλή κατάσταση και σώζονται 24 από τις 34 κολώνες του ναού. Ο ναός της Αθηνάς Αφαίας έχει κτιστεί το 480 π.χ. Μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Όταν έχει καθαρή ατμόσφαιρα, από το ναό βλέπεις απέναντι το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και την ακρόπολη των Αθηνών. Λέγεται μάλιστα ότι οι τρεις ναοί σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο, το ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας!
Ο ναός της Αθηνάς Αφαίας στην Αίγινα είναι ένα από τα πλέον σημαντικά αξιοθέατα για να επισκεφθεί κανείς στις καλοκαιρινές διακοπές και στα ταξίδια του στο νησί.

 

Ναός Απόλλωνα

Ο ναός του Απόλλωνα στην Αίγινα αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στο νησί και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα. Ο Ναός του Απόλλωνα βρίσκεται στο λόφο της Κολόνας.

Αίγινα - ο ναός του Απόλλωνα
Αίγινα – ο ναός του Απόλλωνα

Ο περίπτερος ναός του Απόλλωνα στην Αίγινα βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της κολόνας και αποτελεί σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα. Ο ναός του Απόλλωνα κατασκευάστηκε περίπου τον 6ο αιώνα π.χ. Και από τον ναό σώζεται σήμερα μόνο μια κολόνα  Ο ναός είχε σχήμα ορθογώνιου παραλληλογράμμου με 11 κολώνες στην μεγάλη πλευρά και 6 στην μικρή. Νότια του ναού υπήρχε το προπύλαιο και 2 μικρά ορθογώνια κτίσματα. Σε ανασκαφές που έγιναν βόρεια του ναού του Απόλλωνα αποκαλύφθηκε αρχαίο νεκροταφείο στο οποίο βρέθηκαν πολλοί λαξευτοί τάφοι.
Ο ναός του Απόλλωνα είναι ένια από τα σπουδαία αξιοθέατα που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος κατά τις καλοκαιρινές διακοπές και στα ταξίδια του στην Αίγινα.

 

Κολόνα

Η κολόνα στην Αίγινα αποτελεί την αρχαία ακρόπολη του νησιού και είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα. Η κολόνα βρίσκεται σε έναν αρχαιολογικό χώρο πλούσιο σε αρχαιολογικά ευρήματα.

Η κολώνα στην Αίγινα
Η κολόνα στην Αίγινα

Η κολόνα στην Αίγινα, ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα, είναι ο αρχαιολογικός χώρος, από τα ευρήματα του οποίου η ιστορία αντλεί πληροφορίες για την αρχαία Αίγινα. Βρίσκεται αριστερά από το λιμάνι της Αίγινας και ήταν η ακρόπολη του νησιού στην αρχαιότητα. Το όνομα δόθηκε από την μοναδική κολόνα που σώζεται μέχρι και σήμερα. Ο οικισμός καταστράφηκε αλλεπάλληλα, περίπου 10 φορές και ανοικοδομήθηκε. Από την ακρόπολη στην Αίγινα σώζονται τα βόρεια τείχη, η κατασκευή των οποίων ανάγεται περίπου στο 1600 π.χ. Και κάποια ερείπια που χρονολογούνται γύρω στο 1300 π.χ. Στην νότια πλευρά υπάρχουν κατάλοιπα βυζαντινών χτισμάτων και ψηλά στον λόφο υπολείμματα από τις κατοικίες των ιερέων.
Η κολόνα στην Αίγινα είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε στις καλοκαιρινές διακοπές και στα ταξίδια σας στο νησί.

Scroll to Top